Aproape 2.000 de locuri de muncă în străinătate. Salarii de până la 5.000 de euro pe lună
Cele mai multe oferte de muncă vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania şi Irlanda.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 18 Iulie 2024, 12:53 • Actualizat: 18 Iulie 2024, 12:52
Aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru cei care vor să lucreze în străinătate. Angajatorii oferă salarii între 700 și 5.000 de euro pe lună, potrivit unei platforme de recrutare online.
Cele mai multe oferte de muncă vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania şi Irlanda şi se adresează unor candidaţi dispuşi să lucreze în domenii precum transport, retail, industria alimentară, turism sau servicii.
În timp ce interesul angajatorilor din afara ţării creşte pentru candidaţii români, aceştia par tot mai puţin atraşi de ideea de a lucra în străinătate. În acest sens, din cele 1,3 milioane de aplicări înregistrate de la 1 iunie şi până acum, doar 19.000 au mers către joburile din străinătate. Numărul reprezintă doar 1,4% din totalul aplicărilor pentru această perioadă de referinţă, potrivit Agerpres.
Cei mai interesați români de locurile de muncă din străinătate
Dintre românii în căutarea unor locuri de muncă, cei mai interesați să lucreze în străinătate au fost cei din segmentele de vârstă 25-35 de ani şi 18-24 de ani şi muncitorii calificaţi şi necalificaţi. Aproape o treime dintre cei care vor să plece la muncă în străinătate au ales pentru joburi sezoniere.
Țările favorite au fost Olanda, Germania, Belgia, Austria şi Franţa, iar domeniile care au primit cele mai multe aplicări au fost transport/ logistică, retail, turism, industria alimentară şi producţie.
Salariile oferite de angajatori în străinătate
În multe cazuri, angajatorii de peste hotare oferă salarii de trei sau patru ori mai mari față de cele din România, atât în cazul joburilor entry level sau pentru muncitorii calificaţi, cât şi în cazul specialiştilor.
De exemplu, un inginer software poate câştiga lunar, în Germania, 6.500 de euro net plus beneficii, în timp ce un muncitor în depozit, în Olanda, poate câştiga între 1.800 şi 2.000 de euro pe lună plus beneficii.
Salariul unui şofer de TIR pe curse internaţionale pornește de la 2.500 de euro pe lună; un curier poate câştiga 2.000 de euro pe lună, în timp ce, pentru muncitorii necalificaţi, salariile pleacă de la 700 de euro pe lună. De la 1.000 de euro pe lună pornesc şi salariile pe care le pot câştiga cei care vor să lucreze în servicii de curăţenie.
Conform unui reprezentant al platformei de recrutare, un interes crescut în această perioadă este pentru candidaţii cu experienţă în sectorul turistic şi HoReCa. Angajatorii din străinătate au avut peste 500 de joburi postate pentru cele două industrii în ultima lună şi jumătate.
Salariile pe care le oferă aceștia pornesc de la 1.000 de euro pentru ospătari sau personal hotelier şi pot ajunge până la 4.000 de euro în cazul bucătarilor în restaurante de pe vase de croazieră sau mari lanţuri hoteliere.
Mediile salariale pentru străinătate în domeniile cu cele mai multe oferte de muncă sunt următoarele: 2.500 de euro net pentru construcţii şi instalaţii, 2.000 de euro net pentru transport şi distribuţie, 1.800 de euro pentru industria alimentară, 1.500 de euro pentru producţie şi pentru turism/HoReCa şi 1.600 de euro pentru au pair/babysitting/curăţenie.
Citește și: Domeniile cu cele mai multe locuri de muncă pentru studenţii şi elevii din România, pe timpul verii