BNR menţine dobânda cheie la 6,5% pe an
Banca Centrală este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Articol de Rareș Vlad, Publicat: 14 Februarie 2025, 15:41 • Actualizat: 19 Februarie 2025, 13:11
Conducerea Băncii Naționale a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an.
”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 14 februarie 2025, a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, anunţă BNR.
BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, în condiţii de păstrare a stabilităţii financiare.
Următoarea şedinţă dedicată politicii monetare va avea loc pe 7 aprilie.
Institutul Național de Statistică a dat publicității, vineri, datele despre rata anuală a inflației, care luna trecută a scăzut la 4,95% față de luna precedentă, când a fost 5,14. În acest interval, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, cele nealimentare - cu 4,6 procente, iar serviciile - cu peste 6%.
Produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult au fost margarina, fructele proaspete, legumele, conservele de legume și cele de fructe.
În schimb, s-a ieftinit untul, zahărul și făina.
În topul scumpirilor la produsele nealimentare se află detergenții, articolele chimice, tutunul și țigările, în timp ce gazele și energia electrică au înregistrat scăderi de preț.
De asemenea, cele mai semnificative scumpiri din ultimul an la categoria servicii s-au înregistrat la cele poștale, cele de apă și canal, în timp ce s-au ieftinit serviciile de telefonie.
Ultima prognoză de inflație a Băncii Naționale indică o scădere a acestui indice până la 3,5% pentru finalul anului în curs.
Citește și: Avansul economic a fost de 0,9% în 2024