Bursele din SUA și Asia scad pe fondul temerilor legate de încetinirea economică
Într-un interviu tv, președintele american, Donald Trump, a spus că economia SUA se află într-o „perioadă de tranziție”.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Martie 2025, 06:11 • Actualizat: 11 Martie 2025, 06:27
Piețele financiare din Asia au scăzut după ce o vânzare masivă de acțiuni din SUA a fost declanșată de faptul că președintele Donald Trump nu a exclus posibilitatea ca tarifele sale să provoace o recesiune în cea mai mare economie a lumii.
Într-un interviu tv, liderul de la Casa Albă a spus că economia SUA se află într-o „perioadă de tranziție”, atunci când a fost întrebat despre temerile privind o posibilă recesiune, notează BBC.
De la difuzarea acestor comentarii, duminică, oficialii și consilierii lui Donald Trump au încercat să calmeze temerile investitorilor.
„Noțiunea anterioară conform căreia Trump este un președinte al pieței de acțiuni este acum reanalizată”, a declarat pentru BBC Charu Chanana, strateg de investiții la banca de investiții Saxo.
Într-un interviu acordat postului Fox News, difuzat duminică, dar înregistrat joi, Donald Trump părea să recunoască îngrijorările legate de economie, observă BBC. „Urăsc să fac astfel de previziuni”, a spus el. „Este o perioadă de tranziție, deoarece ceea ce facem este foarte important. Aducem bogăție înapoi în America. Asta este o mare realizare”, a adăugat el.
În tranzacțiile de marți dimineață, indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 1,7%, Kospi din Coreea de Sud a fost cu 1,5% mai jos, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 0,7%.
Luni, la New York, indicele S&P 500, care urmărește cele mai mari companii americane, a încheiat ziua de tranzacționare cu un minus 2,7%, în timp ce Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2%.
Indicele Nasdaq, dominat de companiile din tehnologie, a fost afectat în mod special, scăzând cu 4%.
Acțiunile Tesla au scăzut cu 15,4%, în timp ce gigantul cipurilor AI, Nvidia, a pierdut peste 5%. Alte mari companii din sectorul tehnologic, precum Meta, Amazon și Alphabet, au înregistrat de asemenea scăderi accentuate.
„Trump îi ține pe liderii politici în incertitudine cu privire la următoarele sale mișcări privind tarifele, dar problema este că îi ține și pe investitori în incertitudine, iar acest lucru se reflectă în starea sumbră a pieței”, a declarat Tim Waterer, analist-șef de piață la firma de servicii financiare KCM Trade.
„Chiar dacă discuțiile despre recesiune ar putea fi premature, simpla posibilitate ca acest scenariu să devină realitate este suficientă pentru a determina traderii să adopte o abordare defensivă”, potrivit expertului.
După închiderea tranzacțiilor de luni, un oficial de la Casa Albă le-a declarat reporterilor: „Vedem o divergență puternică între starea pieței de acțiuni și ceea ce se întâmplă în realitate în rândul afacerilor și liderilor de afaceri.”
„Cel din urmă aspect este, evident, mai semnificativ decât primul în ceea ce privește perspectivele economiei pe termen mediu și lung”, a adăugat oficialul.
Într-o declarație separată, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, a afirmat că „liderii din industrie” au răspuns la agenda lui Donald Trump, inclusiv la tarife, „cu angajamente de investiții de trilioane de dolari”.
Săptămâna trecută, principalele piețe din SUA au revenit la nivelurile de dinaintea victoriei electorale a lui Donald Trump din noiembrie, care fusese inițial primită cu entuziasm de investitori, datorită speranțelor legate de reduceri de taxe și reglementări mai relaxate.
Investitorii se tem că tarifele comerciale impuse de administrația Trump – taxe aplicate mărfurilor la intrarea în țară – vor duce la creșterea prețurilor și vor afecta creșterea celei mai mari economii a lumii.
„Nivelul tarifelor impuse de Trump, fără îndoială, va trebui să provoace inflație la un moment dat”, a declarat Rachel Winter, manager de investiții la Killik & Co.
Președintele a introdus aceste măsuri după ce a acuzat China, Mexicul și Canada că nu fac suficient pentru a opri fluxul de droguri și migranți ilegali în SUA. Cele trei țări au respins aceste acuzații.
Economistul Mohamed El-Erian a spus că investitorii au fost inițial optimiști cu privire la planurile lui Donald Trump de dereglementare și reducere a taxelor, subestimând însă probabilitatea unui război comercial.
Scăderile recente de pe piața bursieră, care au început săptămâna trecută, reflectă o ajustare a acestor așteptări.
„Este o schimbare completă față de ceea ce se aștepta piața”, a adăugat Mohamed El-Erian, menționând că investitorii reacționează și la semnele că afacerile și gospodăriile încep să amâne cheltuielile din cauza incertitudinii, ceea ce ar putea afecta creșterea economică.
Însă Kevin Hassett, consilier economic al președintelui Donald Trump, a respins aceste perspective pesimiste.
Într-un interviu pentru CNBC, el a spus că există multe motive pentru a fi optimist în privința economiei SUA și că tarifele impuse Canadei, Mexicului și Chinei deja aduc producția și locurile de muncă înapoi în Statele Unite.
El a recunoscut că au existat unele „anomalii în datele economice” pentru acest trimestru, pe care le-a pus pe seama momentului impunerii tarifelor de către Trump și a „moștenirii [administrației] Biden”.