Coaliția de guvernare a convenit asupra formei finale a Ordonanței "Trenulețul"
Executivul PSD-PN-UDMR și-a propus să reducă cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei, adică 1% din PIB.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 28 Decembrie 2024, 16:35 • Actualizat: 28 Decembrie 2024, 17:52
Coaliția de guvernare a convenit, sâmbătă, asupra formei finale a așa-numitei Ordonanței "Trenulețul".
Salariile bugetarilor, veniturile demnitarilor, pensiile și alocațiile pentru copii rămân înghețate la nivelul din noiembrie 2024.
Cu unele excepții, vor fi înghețate angajările la stat.
Orele suplimentare de lucru ale angajaților din sistemul public se vor compensa doar prin zile libere, fără a mai fi plătite.
Voucherele pentru bugetari vor fi eliminate, cu excepția celor pentru creșe.
Ordonanța ar urma să fie adoptată în ședința de guvern de luni.
Executivul PSD-PN-UDMR și-a propus să reducă cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei.
Separat, la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor care fac parte din Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Potrivit Radio România Actualități, liderii sindicali consideră că îngheţarea salariilor înseamnă scăderea veniturilor bugetarilor, iar patronatele sunt de părere că Executivul va reuşi să scadă deficitul bugetar, anul viitor, dacă va aplica măsurile cuprinse în document.
Reprezentanţii sindicatelor consideră că îngheţarea salariilor bugetarilor şi celelalte măsuri care sunt prevăzute în ordonanţa "Trenuleţul" înseamnă, de fapt, o reducere a veniturilor acestora pentru că ei nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare şi pentru zilele de sâmbătă şi de duminică pe care le vor lucra.
Cât privește voucherele de vacanţă, soluţia de compromis ar fi ca angajatul care doreşte un voucher de 1.600 de lei trebuie să acopere 800 lei din salariul său. Dacă nu va da aceşti bani, nu va primi voucherul.
Patronatele au spus că sunt mulţumite cu soluţia de mijloc găsită pentru vouchere de vacanţă, pentru că iniţial se dorea eliminarea completă a acestora. Reprezentanţii lor au mai spus că intenţia Guvernului de a reduce cheltuieli este bună şi dacă se vor ţine de ceea ce promis, s-ar putea să scadă deficitul bugetar, dar problema este că guvernanţii nu de fiecare dată au pus în practică ce au promis.
Printr-un comunicat de presă, Executivul susține că prin Ordonanţa "Trenuleţul" vrea să reducă cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei, adică 1% din PIB, şi, în paralel, să îmbunătăţească nivelul de trai al românilor şi să menţină investiţiile.
Citește și: Carburanții se scumpesc de la 1 ianuarie