Cotația aurului, la un nivel record în contextul războiului comercial dintre SUA și China
Acțiunile de pe Wall Street s-au prăbușit joi, iar bursele asiatice au scăzut vineri.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Aprilie 2025, 07:36 • Actualizat: 11 Aprilie 2025, 09:12
Aurul a atins un nivel record, deoarece investitorii se îndreaptă către active de refugiu sigur, pe fondul intensificării temerilor legate de războiul comercial dintre Washington și Beijing.
Prețul unicei a ajuns la 3.200 de dolari.
Francul elvețian, un alt activ de refugiu, a atins un nou maxim al ultimului deceniu în raport cu dolarul american, în timp ce vânzarea accelerată a obligațiunilor guvernamentale americane, observată la începutul acestei săptămâni, a fost reluată.
"Fuga masivă către siguranță... reflectă lipsa de claritate din piețele financiare de astăzi", a declarat Olivier d’Assier, de la compania de soluții de management investițional SimCorp.
"Trăim acum într-o lume fără reguli — în privința comerțului, securității, sănătății și chiar a suveranității", a adăugat el.
"Așadar, refugii sigure precum aurul, francul elvețian, obligațiunile guvernamentale non-americane sunt singurele opțiuni disponibile pentru moment", a explicat Olivier d’Assier.
Un activ de refugiu sigur este o investiție despre care se așteaptă să-și păstreze sau chiar să-și crească valoarea în perioadele de incertitudine economică.
Dolarul a ajuns la minimul ultimilor trei ani față de euro (0,88 pe unitate) și la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani față de francul elvețian (0,81 unitate).
În raport cu moneda românească, cea americană a deschis ziua la 4,39 de lei, față de 4,85 de lei (-8,5%) în ianuarie, la preluarea noului mandat de președinte al SUA de către Donald Trump.
Bursele, în scădere
Bursele asiatice au scăzut vineri, indicele Nikkei prăbușindu-se cu peste 4%, notează BBC.
Acțiunile americane au suferit pierderi joi, ștergând o parte din creșterea istorică înregistrată miercuri.
Casa Albă a anunțat, joi, că partea chineză se confruntă cu o rată a tarifelor de 145%, precizând că aceasta include și o taxă vamală preexistentă de 20% legată de fentanyl.
Cu toate acestea, Donald Trump a declarat că speră în continuare să încheie un acord cu Beijingul, afirmând că „vor ajunge să găsească o soluție foarte bună pentru ambele țări”.
Anterior, joi, regimul de la Beijing anunțase impunerea unui tarif de 84% asupra bunurilor americane care intră în țară.
Uniunea Europeană a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale de reciprocitate după ce președintele american Donald Trump a anunțat o măsură similară.
Citește și: Creșterea economică a României a fost de 0,8% în 2024