Cuba se uită spre Soare pentru a-și rezolva criza energetică
Cu o populație de aproape 10 milioane de locuitori, insula rămâne extrem de dependentă de combustibilii fosili pentru a opera cele 8 centrale termoelectrice învechite – majoritatea funcționale încă din anii '80 și '90 – și predispuse la frecvente defecțiuni.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 04 Aprilie 2025, 09:28 • Actualizat: 04 Aprilie 2025, 09:30
În urmă cu 40 de ani, soluția crizei de electricitate din Cuba părea a fi energia nucleară oferită de Rusia. În prezent, cubanezii privesc spre Soare, mizând pe ajutorul Chinei.
Zeci de containere cu inscripții chinezești sunt aliniate în parcul fotovoltaic „La Yuca”, unde stivuitoare încărcate cu panouri solare se strecoară printre cadrele de beton care le vor susține, relatează France Presse.
„Tragem cabluri, săpăm șanțuri și instalăm panouri”, a explicat un muncitor de pe șantierul proiectului, care urmează să fie finalizat în luna mai, descriind activitatea frenetică.
Cu o populație de aproape 10 milioane de locuitori, Cuba rămâne extrem de dependentă de combustibilii fosili pentru a opera cele 8 centrale termoelectrice învechite – majoritatea funcționale încă din anii '80 și '90 – și predispuse la frecvente defecțiuni.
Guvernul comunist de la Havana a aprobat construirea a 55 de parcuri solare până în 2025.
5 dintre acestea vor fi în provincia centrală Cienfuegos, care găzduiește și un port industrial și o rafinărie, și care fusese aleasă în anii ’80 pentru o centrală nucleară finanțată de URSS, dar abandonată la mijlocul construcției după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Rețeaua electrică fragilă a Cubei s-a prăbușit de 4 ori în ultimele șase luni, aruncând majoritatea țării în întuneric, uneori pentru zile întregi.
O mare parte a țării se confruntă cu pene aproape zilnice, puse în principal pe seama lipsei de combustibil.
„Mai mult de jumătate din tot combustibilul consumat de țară este folosit pentru producerea de electricitate”, a declarat recent ministrul Energiei, Vicente de la O Levy, pentru ziarul de stat Granma.
Cuba, dependentă de petrolul din Venezuela
Majoritatea petrolului vine din Venezuela care, la fel ca și Cuba, se află sub sancțiuni americane.
Recent, administrația președintelui Donald Trump a revocat licențele care permiteau companiilor internaționale să extragă țiței acolo.
Cuba utilizează, de asemenea, centrale electrice plutitoare închiriate de la o companie turcă și generatoare alimentate cu țiței, deși nu are suficient carburant nici pentru mașini, tractoare sau ambulanțe.
Țara produce doar o treime din combustibilul pe care îl consumă, restul fiind cumpărat.
Starea precară a infrastructurii de producție a energiei, dependentă în mare parte de petrolul din Venezuela, a făcut ca populația Cubei să se confrunte cu pene aproape zilnice în anumite regiuni în ultimele luni.
Ministrul Vicente de la O Levy a declarat că parcurile solare sunt în centrul obiectivelor Cubei privind energia regenerabilă pentru că „investițiile sunt mai ieftine, construcția este rapidă și pot fi distribuite pe tot teritoriul țării.”
Insula comunistă, aflată în cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, își propune să producă 12% din energie din surse regenerabile până în 2025 și 37% până în 2030.
Până la sfârșitul acestui an, guvernul dorește producerea a 1.200 MW de energie solară pe zi – aproape egal cu deficitul zilnic de 1.500 MW.
Proiectul ambițios necesită o investiție de câteva milioane de dolari, iar cum Cuba are puțini aliați în Occident, a acceptat cu plăcere sprijinul a ceea ce președinția a descris în februarie drept „națiunea soră #China.”
Costul total estimat nu a fost făcut public.
Energia solară, "cea mai rapidă cale"
La doar 15 kilometri de „La Yuca” se află o cupolă de oțel impunătoare, destinată să protejeze ceea ce urma să fie un reactor nuclear – ultima încercare la scară largă de a schimba mixul energetic al Cubei.
Pe pereții săi groși de beton, se mai pot vedea inscripții în limba rusă.
Proiectul a fost anulat în 1992 de fostul președinte Fidel Castro, după prăbușirea URSS – aliatul-cheie al Cubei, care finanțase în mare parte construcția și furnizase fizicieni și ingineri.
Eliecer Machin, un termofizician format în URSS, care locuiește și azi în „orașul nuclear” construit pentru personalul centralei, își amintește „șocul dur” de la închiderea proiectului.
În vârstă de 60 de ani, bărbatul își câștigă existența crescând porci.
Astăzi, ca urmare a greșelilor din trecut, spune el, energia solară este „cea mai rapidă cale de a obține energie.”
Cercetător la Universitatea Texas, Jorge Piñon atrage atenția, însă, că energia solară nu va conta prea mult dacă Cuba nu dispune de baterii pentru a o stoca și folosi în timpul nopții.
Citește și: Scăderile pe bursele internaționale se accentuează, alimentând temerile de recesiune mondială