Curtea de Conturi, în audit la ANAF: La 2.440 de adrese figurează 47.513 de firme, cu datorii de 30 de miliarde lei
Potrivit Curții de Conturi, riscul fiscal determinat de funcționarea într-un sediu social situat la aceeași adresă cu alte zeci, sute sau chiar mii de firme ar trebui evaluat.

Articol de Victor Marin, Publicat: 04 Iunie 2025, 19:44
În cadrul auditului de conformitate efectuat la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli privind evidența contabilă a veniturilor statului și evidența analitică pe plătitori, stabilirea riscului fiscal; activitatea în domeniul prețurilor de transfer, activitatea de soluționare a cererilor de rambursare a TVA, colectarea creanțelor bugetare din TVA și impozit pe profit.
Raportul se referă la activitatea ANAF din anul 2023.
Documentul atrage atenția asupra necesității investigării contribuabililor care au sediile fiscale la aceeași adresă și care înregistrează datorii importante la bugetul de stat.
Concret, s-a constatat că în România sunt 2.440 de adrese ce însumează peste 1 milion lei datorii/adresă către bugetul statului la data de 31 decembrie 2024. La aceste adrese sunt înregistrări multiple de societăți comerciale.
Numărul total de firme care au sediul social declarat la aceste adrese identificate este de 47.513, cu datorii cumulate de aproape 30 miliarde de lei.
De asemenea, au fost identificate 361 de adrese la care funcționează mai mult de 10 firme. La 72 dintre aceste adrese funcționează mai mult de 100 firme în aceeași locație.
Referitor la activitatea serviciului de executare silită, auditorii au constatat că nu există o procedură operațională cu privire la înregistrarea debitelor provenite din sentințe penale în evidența analitică pe plătitori persoane fizice și în evidența contabilă a creanțelor bugetare provenite din sentințe penale.
De asemenea, "aplicația informatică nu este complet operațională, astfel încât să permită centralizarea debitelor din sentințe penale, încasările și sumele rămase de recuperat la bugetul de stat".
Citește și: Pilonul 2 de pensii private obligatorii a generat un câştig net de 51,4 miliarde de lei, în 17 ani