După 3 zile de scăderi masive, bursele occidentale revin pe creştere
Investitorii sunt optimiști că administrația de la Washington ar putea fi dispusă să negocieze o parte dintre tarifele vamale sale agresive.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 08 Aprilie 2025, 20:03 • Actualizat: 08 Aprilie 2025, 20:31
Principalele burse internaționale au crescut marți, după 3 zile de vânzări masive, în timp ce randamentele titlurilor de stat americane au urcat pentru a doua zi consecutiv.
Investitorii sunt optimiști că administrația de la Washington ar putea fi dispusă să negocieze o parte dintre tarifele vamale sale agresive, notează Reuters.
Sectorul tehnologic a condus câștigurile din indicele S&P 500, iar un indice al producătorilor de semiconductori a crescut puternic.
Prețul petrolului și-a revenit și el după pierderile recente.
„Pare să fie o revenire a pieței”, a spus Adam Sarhan, director executiv al 50 Park Investments din New York.
„Întrebarea este: s-a schimbat ceva cu adevărat? Tarifele sunt, evident, factorul declanșator... Orice semn de detensionare ar fi binevenit pentru investitori”, a adăugat el.
Acțiunile au suferit scăderi majore după ce președintele american a anunțat, miercurea trecută, un nou val de tarife, alimentând temerile că un război comercial global ar putea duce economia în recesiune.
Donald Trump a spus, marți, că așteaptă un răspuns din partea Chinei înainte ca tarife de peste 100% să intre în vigoare, dar alți oficiali ai administrației au afirmat că nu vor prioritiza negocierile.
Liderul de la Casa Albă a impus deja un tarif de 10% pentru aproape toate importurile în SUA și a anunțat tarife de până la 50% pentru mulți parteneri comerciali, care urmează să intre în vigoare miercuri.
China a transmis, marți, că nu va accepta niciodată „caracterul de șantaj” al amenințărilor tarifare americane.
În schimb, Donald Trump a spus că Japonia va trimite o echipă de negociere.
Decizia sa de a impune o taxă de 25% pe importurile auto și o taxă reciprocă de 24% pe alte produse japoneze este așteptată să afecteze grav economia exportatoare a Japoniei.
Evoluții bursiere
- Dow Jones: +820,50 puncte (+2,16%)
- S&P 500: +101,39 puncte (+2,00%), la 5.163,64
- Nasdaq Composite: +322,41 puncte (+2,07%)
Sezonul raportărilor financiare
Investitorii așteaptă începerea sezonului de raportări trimestriale. Sarhan spune că rezultate pozitive ar putea impulsiona și mai mult piețele.
JPMorgan Chase, Citigroup și Wells Fargo își vor publica rezultatele vineri. CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, a avertizat că războaiele comerciale pot avea efecte negative durabile, precum inflație și recesiune.
Indicele global MSCI a crescut cu 15,69 puncte (+2,10%), până la 761,17. Indicele paneuropean STOXX 600 a crescut cu 2,72%. Indicele Nikkei din Japonia a închis cu o creștere de 6%.
Randamentele titlurilor de stat americane au crescut pentru a doua zi consecutiv, pe fondul optimismului privind posibile acorduri comerciale. Dolarul, afectat de tensiunile tarifare, a rămas slab față de principalele valute.
Citește și: Taxele impuse de SUA vor avea efect negativ inclusiv în economia românească, spune președintele Bolojan