După amenințările președintelui Trump, UE cere un acord comercial bazat pe „respect”
Blocul comunitar este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 24 Mai 2025, 11:27 • Actualizat: 24 Mai 2025, 14:28
Comisarul pentru comerț al Uniunii Eurpene anunță că blocul comunitar este angajat să obțină un acord cu Statele Unite ale Americii bazat pe „respect”, nu pe „amenințări”.
Maros Sefcovic a reacționat după ce președintele american Donald Trump a spus, vineri, că se gândește la un tarif vamal de 50% pentru toate bunurile trimise de UE peste Atlantic.
„UE este pe deplin implicată, angajată să asigure un acord care funcționează pentru ambele părți”, a declarat comisarul european după un apel telefonic cu reprezentantul comercial american Jamieson Greer și secretarul pentru comerț Howard Lutnick.
„Comerțul UE-SUA este fără egal și trebuie să fie ghidat de respect reciproc, nu de amenințări. Suntem pregătiți să ne apărăm interesele”, a subliniat Maros Sefcovic.
Cu o zi în urmă, Donald Trump și-a exprimat frustrarea față de ritmul negocierilor comerciale dintre UE și SUA, afirmând că planul său de a crește tarifele pe 1 iunie este stabilit.
Pe rețelele sociale, liderul de la Casa Albă a scris: „Discuțiile noastre cu ei [europenii - n. red] nu duc nicăieri”, adăugând că nu vor exista tarife pentru produsele fabricate în SUA.
„Nu caut un acord – noi am stabilit deja acordul”, le-a declarat ulterior jurnaliștilor, adăugând totuși imediat că o investiție majoră în SUA din partea unei companii europene l-ar putea face deschis la o amânare.
UE este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite, trimițând bunuri în valoare de peste 600 de miliarde de dolari (528 miliarde de euro) anul trecut și cumpărând bunuri americane în valoare de 370 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale americane.
Uniunea Europeană mizează pe calea negocierilor
Ca reacție la amenințările lui Donald Trump, guvernele europene au avertizat că tarifele mai mari ar fi dăunătoare pentru ambele părți.
„Nu trebuie să mergem pe acest drum”, a spus premierul Irlandei, Micheál Martin. „Negocierile sunt cea mai bună și singura cale sustenabilă de urmat”, consideră el.
Ministrul francez de Externe, Laurent Saint-Martin, a declarat: „Ne menținem linia: dezescaladare, dar suntem pregătiți să răspundem.”
Ministrul german al Economiei, Katherina Reiche, a afirmat că blocul „trebuie să facă totul” pentru a ajunge la o soluție cu SUA.
La rândul său, premierul olandez Dick Schoof a declarat că susține strategia UE în negocierile comerciale și că „am mai văzut înainte cum tarifele pot crește și scădea în discuțiile cu SUA”.
UE negociază cu SUA ca bloc unitar, deși Stephen Moore, fost consilier economic al lui Trump și analist la think tank-ul conservator Heritage Foundation, a spus pentru BBC: „Ceea ce s-ar putea întâmpla în Europa... este că am putea încerca să negociem individual cu țările europene.”
El a adăugat că „scopul final al lui Trump este de fapt decuplarea nu doar a SUA, ci a întregii lumi de influența chineză, ceea ce ar fi un lucru foarte bun dacă ar reuși.”
Trump, nemulțumit de schimbul comercial "inechitabil"
La începutul lunii aprilie, liderul american a anunțat tarife împotriva unui număr mare de țări, inclusiv o taxă de 20% pentru majoritatea bunurilor UE vândute în SUA.
La scurt timp după aceea, președintele a amânat implementarea tarifelor mai mari pentru trei luni, până pe 8 iulie, pentru a permite continuarea negocierilor, menținând însă o taxă minimă de 10% pentru partenerii comerciali ai SUA.
Tarifele americane ridicate împotriva Chinei au rămas în vigoare, deși au fost reduse semnificativ.
În ciuda retragerii parțiale, SUA au păstrat un tarif de 25% pentru importurile de oțel și aluminiu din UE.
UE a amenințat – și apoi a suspendat – propriile măsuri împotriva SUA. Blocul comunitar anunțat introducerea unui tarif de 25% asupra unor bunuri americane în valoare de 18 miliarde de euro (20 miliarde de dolari; 15 miliarde de lire sterline), însă această măsură a fost pusă în așteptare.
De asemenea, UE consultă în prezent măsuri suplimentare vizând importuri din SUA în valoare de 95 miliarde de euro.
Plângerile lui Donald Trump la adresa Europei s-au concentrat pe ceea ce el consideră a fi o relație comercială inechitabilă – UE vinde mai multe bunuri în SUA decât cumpără din America.
Liderul de la Casa Albă pune deficitul comercial pe seama unor politici despre care afirmă că sunt nedrepte pentru companiile americane și a menționat în special preocupări legate de politicile privind automobilele și produsele agricole.
Donald Trump a avertizat, de asemenea, Apple că va impune o taxă de import de „cel puțin” 25% pentru iPhone-urile care nu sunt fabricate în SUA, extinzând ulterior amenințarea la orice smartphone.
Acțiunile din SUA și UE au scăzut, vineri, după cele mai recente amenințări, indicele american S&P 500 coborând cu aproximativ 0,7%, iar DAX-ul german și CAC 40 francez încheind ziua în scădere cu peste 1,5%.
Citește și: Miniştrii de Finanţe din G7 încearcă să readucă stabilitatea sistemului economic mondial