Emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei Uniunii Europene au scăzut cu 2,6% în trimestrul 2 din 2024
În ciuda scăderii generale, au existat și state care au produs mai multe gaze de seră. Printre ele, se numără și România.
Articol de Victor Marin, Publicat: 15 Noiembrie 2024, 20:02
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile economice ale Uniunii Europene s-au situat în trimestrul doi din 2024 la 790 milioane tone echivalent CO2.
Conform datelor EuroStat citate de Agerpres, s-a înregistrat o scădere de 2,6% faţă de perioada similară din 2023 (812 milioane tone echivalent CO2).
În perioada aprilie-iunie 2024, sectoarele economice responsabile cu cele mai mari reduceri comparativ cu trimestrul doi din 2023 au fost furnizarea de energie electrică şi gaze naturale (minus 12,1%) şi gospodăriile (minus 4,2%).
România a poluat mai mult
Există însă și excepții și, conform datelor analizate, au fost și state care generat mai multe gaze de seră. Printre ele se numără și România, alături de Suedia, Cipru, Malta, Lituania, Grecia, Luxemburg şi Slovenia.
De asemenea, din cele 19 state membre UE unde au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră, cinci au raportat şi un declin al PIB-ului. Așadar, la scăderea poluării nu au contat numai măsurile de reducere a emisiilor poluante, ci și reducerea activității economice.
Citește și: Societatea Electrocentrale Craiova, amendată de Garda de Mediu pentru poluare atmosferică