Fonduri comunitare de aproape 300 de milioane de euro, pentru extracţia cuprului din România
Comisia Europeană a aprobat proiecte în valoare de 22 de miliarde de euro, pentru a asigura materii prime critice necesare tehnologiilor de vârf.

Articol de Victor Marin, Publicat: 25 Martie 2025, 19:20 • Actualizat: 26 Martie 2025, 15:34
Comisia Europeană a aprobat o listă cu 47 de proiecte strategice în domeniul exploatării materiilor prime critice necesare pentru tehnologiile de vârf.
Investiţia totală este evaluată la aproximativ 22 de miliarde de euro, iar o parte din finanţare este destinată unor proiecte din România.
Cel mai important vizează exploatarea şi prelucrarea cuprului, a anunţat ministrul Economiei, Bogdan Ivan.
”300 de milioane de euro pentru extracţia şi rafinarea cuprului aurului din subsolul României. În momentul de faţă, România depinde de importurile de cupru din state din afara Uniunii Europene. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei româneşti pe tot ce înseamnă industria producătoare, cât şi o parte semnificativă din cea europeană. Cuprul e esenţial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria spaţială şi apărare”, a precizat pentru Radio România Actualități ministrul Economiei.
În urma acestor investiții, producţia europeană de cupru va creşte cu 2,3%, a mai precizat Bogdan Ivan.
Alte două proiecte de exploatare a unor resurse importante din subsolul României, care au fost selectate pentru a primi finanţare europeană, vizează extracţia grafitului şi a magneziului.
România va fi singura ţară din Uniunea Europeană care va exploata această materie critică pentru industria aeronautică şi cea farmaceutică, precizează sursa citată.
Citește și: Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 0,3% în februarie