INS: 16,1% dintre gospodării nu au putut plăti întreținerea și curentul electric la timp, anul trecut
Cele mai frecvente restanțe s-au înregistrat la întreținerea locuinței (79,8%) și la plata energiei electrice (75%).
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 31 August 2024, 16:38 • Actualizat: 31 August 2024, 16:37
Anul trecut, 16,1% dintre gospodării nu și-au putut achita la timp unele cheltuieli curente, cum ar fi întreținerea locuinței, rate sau plata utilităților, arată o analiză realizată de Institutul Național de Statistică (INS).
Cele mai frecvente restanțe s-au înregistrat la întreținerea locuinței (79,8%) și la plata energiei electrice (75%).
Ratele la bancă, o prioritate
„Plata ratelor la bănci reprezintă o prioritate pentru fiecare gospodărie. Cu toate acestea 7,0% dintre gospodării au menţionat că, din cauza situaţiei financiare precare, au înregistrat restanţe la ratele pentru diverse împrumuturi (altele decât împrumuturile pentru achiziţionarea unei locuinţe). Ponderea mai mică a acestor restanţe este, în principal, explicabilă prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, subliniază INS.
În 2023, ponderea gospodăriilor cu restanţe a scăzut cu 2,4 puncte procentuale faţă de anul precedent, iar pe medii de rezidenţă cu 2,1 puncte procentuale în mediul urban şi cu 2,9 puncte procentuale în mediul rural. În mediul rural, 18,2% dintre gospodării au specificat că, în anul 2023, a fost cel puţin o situaţie în care nu au putut achita la timp unele dintre aceste cheltuielile curente importante, mai mult cu 3,9 puncte procentuale faţă de gospodăriile din mediul urban.
Pe de altă parte, în mediul rural cele mai frecvente restanțe s-au înregistrat la plata cheltuielilor cu energia electrică (84,3%).
La fel ca şi în anul 2022, fenomenul restanţelor în 2023 a fost mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii dependenţi (17,8%), al gospodăriilor formate dintr-un părinte singur cu cel puţin un copil minor în întreţinere (21,2%) şi al gospodăriilor formate din doi adulţi cu 3 sau mai mulţi copii minori în întreţinere (32,9%).
Citește și: Momeala facturilor restante, printre metodele preferate de hackeri pentru a-și păcăli victimele