Ministrul Adrian Câciu: Valoarea investițiilor se ridică la 155 de miliarde de euro
„S-a trecut la o altă paradigmă de dezvoltare a României. Mi-aș fi dorit să fi fost făcută mai devreme, dar asta este”, a declarat ministrul
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 25 Septembrie 2024, 11:22 • Actualizat: 25 Septembrie 2024, 11:22
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat, miercuri, la Apel Matinal de la Radio România Actualități, că valoarea totală a investițiilor angajate de către statul român se ridică la 155 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ jumătate din PIB-ul României.
„Valoarea totală a investiţiilor angajate de statul român, investiții publice, finanțate fie din fonduri naționale, fie din fonduri europene nerambursabile sau din PNRR, se ridică la 155 de miliarde de euro, asta însemnând cam jumătate din PIB-ul României.
Acum, dacă ne referim la obiectivele de investiții, dincolo de infrastructura rutieră, pe care o vedem că este în în plină execuție, avem investiții în infrastructura feroviară, investiții în infrastructura școlară, avem deja spitale realizate sau spitale în construcție - iată, anul viitor vom mai avea încă două spitale mari județene care se dau în folosință -, partea de infrastructură digitală, şi, foarte important și nu în ultimul rând, investițiile la partea de servicii publice locale, pentru că toate comunitățile au nevoie de apă, de canalizare, de gaz, de lumină, de electricitate.
Practic, cred că toată lumea vede că șantierele sunt deschise peste tot, în toată țara. S-a trecut la o altă paradigmă de dezvoltare a României. Mi-aș fi dorit să fi fost făcută mai devreme, dar asta este”, a declarat ministrul, la Radio România Actualități.
„Atunci când investești, întâi cheltui”
Acesta a vorbit și despre nivelul deficitului, spunând că valoarea acestuia esta dată de investițiile făcute de statul român.
„Ştiți vorba, mai bine mai târziu decât niciodată. Da, dar, vedeți, orice chestiune de genul ăsta, paradigma de dezvoltare, vine totuși și cu necesarul unei explicații suplimentare. Deci, de ce creez deficite? Pentru că atunci când te dezvolți, atunci când investești, întâi cheltui, după care efectele investiţiilor se vor vedea și în bunăstarea cetățeanului, dar și în bunăstarea economică.
Deci mai întâi creezi deficit - și de aici încep toate criticile. De ce avem deficite mari? Ei, pentru că investim. Toate statele din lume, până la urmă - uitați ce se întâmplă în Statele Unite: au un deficit de 7% de vreo 4-5 ani, deja structural, și nu mai este... este o putere mondială. Dar discutăm de Uniunea Europeană - Germania, Spania, Italia, Franța. Dacă vedem ceea ce este acolo, să ne întrebăm cum au făcut acest lucru. L-au făcut prin împrumuturi, într-adevăr. Dar - asta cred eu - schimbarea de mentalitate în România, din perspectivă publică, este că împrumuturile nu se mai fac pentru risipă, pentru consum”, a mai spus ministrul.
Citește și: Deficitul bugetar a depăşit pragul de 4% din PIB