Ministrul Finanțelor, despre măsurile pe care România trebuie să le ia urgent: „Putem evita creşterile de impozite anul acesta”
„Anul 2025 trebuie să fie anul în care restabilim echilibre, punem accent pe investiţii în detrimentul cheltuielilor de funcţionare şi începem un proces amplu de regândire a modului în care statul trebuie să funcţioneze şi să ofere servicii publice”, a spus ministrul Finanțelor.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 14 Aprilie 2025, 10:07 • Actualizat: 14 Aprilie 2025, 10:07
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a explicat luni, 14 aprilie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, ce măsuri trebuie să ia România urgent. Oficialul a spus ce este necesar să se întâmple în țară astfel încât să nu crească impozitele în acest an.
„Trebuie să înţeleagă toată administraţia publică, mai ales administraţia publică centrală, că nu mai este loc de generare a mai multor dezechilibre. Este foarte clar că în ultimii ani aceste dezechilibre au fost alimentate de creşterile de salarii şi creşterea cheltuielilor de funcţionare, mai ales în administraţia centrală şi în deconcentratele care aparţin de ministerele de linie, în acelaşi timp fiind îngheţate practic salariile din administraţia locală, mai ales la nivelul comunelor şi oraşelor mici dezechilibrele s-au accentuat.
Şi în administraţia locală, consiliile judeţene generează dezechilibre prin majorarea salariilor şi creşterea cheltuielilor de funcţionare şi acest lucru nu a făcut bine statului care ar trebui să intre la dietă, cum spuneţi dumneavoastră (realizatorii emisiunii „Apel Matinal”, Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, n.r.).
Într-adevăr, anul 2025 trebuie să fie anul în care restabilim echilibre, punem accent pe investiţii în detrimentul cheltuielilor de funcţionare şi începem un proces amplu de regândire a modului în care statul trebuie să funcţioneze şi să ofere servicii publice”, a spus ministrul, la Radio România Actualități.
Potrivit ministrului Finanțelor, aceste măsuri de disciplină bugetar-financiară trebuie să fie aplicate de toate ministerele, cum ar fi cel al Mediului, cel de Interne, al Sănătății și cel al Muncii, acolo unde există foarte multe cheltuieli de tip ajutor social.
„Dacă comparăm anul 2025, primele trei luni, cu 2024, primele trei luni, avem o creştere de 10% a cheltuielilor de funcţionare, creştere generată practic de majorarea salariilor în anul 2024, în a doua parte a anului. Acest lucru nu putea fi evitat, pentru că tot ce s-a făcut, tot ce s-a majorat practic anul trecut vine cu efect şi pe anul 2025.
Este bine, în schimb, că, în paralel, au început să crească şi cheltuielile pe investiţii, adică au început să crească plăţile pe investiţii. Aceste plăţi, mai ales cele din fonduri europene şi din PNRR, arată o evoluţie pozitivă şi promiţătoare.
Trebuie menţinut acest ritm, astfel încât, mai ales în această perioadă în care vedem dezechilibre, vedem mişcări profunde pe plan internaţional, să ne putem baza pe resursele proprii, pe investiţiile proprii, pe sumele care pot fi absorbite din aceste programe europene”, a explicat Tánczos Barna.
Ministrul a subliniat că Guvernul, ministerele, consiliile judeţene şi celelalte instituţii de administraţie publică locală trebuie să facă tot posibilul să fie evitate creşterile de impozite. Tánczos Barna a adăugat că în cazul în care aceste măsuri sunt luate, este convins, în continuare, că pot fi evitate creşterile de impozite în acest an.
„Anunțurile venite dinspre administrația americană n-au ajutat”
În plus, ministrul a explicat că deși se încearcă evitarea majorărilor de taxe și impozite, România trebuie să se împrumute, din păcate, pentru că toate cheltuielile, toate promisiunile antamate anii trecuţi, plus această nevoie uriaşă de investiţii, generează în continuare un deficit uriaş în țară, iar acest deficit trebuie să fie finanțat.
„Vestea bună este că faţă de decembrie şi ianuarie ne împrumutăm la preţuri mult mai mici, la costuri mult mai mici, la dobândă mai mică. Nu ne-a ajutat începutul lunii aprilie, anunţurile practic venite dinspre administraţia americană n-au ajutat.
S-ar putea să ne strice această curbă de scădere a dobânzilor la care se împrumută România, dar se vede foarte clar, este un lucru evident că faţă de decembrie, ianuarie, evoluţia a fost una pozitivă. Avem nevoie anul acesta de o sumă considerabilă, o sumă mare pentru a finanţa deficitul de 7%. Dar dacă banii se duc în investiţii, lucrurile pot fi ţinute sub control”, a mai spus ministrul.
Urgențele României în domeniul financiar
Totodată, Tánczos Barna a explicat că urgențele României în domeniul financiar vin din eventualele scăderi sau eventualele dispariţii de comenzi de pe piaţa internaţională. Oficialul a precizat că este greu de estimat ce se va întâmpla pe termen scurt.
„De aceea, România trebuie să înceapă sau ministerele de resort, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, să începem să pregătim acele măsuri de tip plasă de siguranţă, cum am spus, pentru industria auto în primul şi în primul rând.
Vorbim aici de eventuale programe prin care companiile să fie ajutate două-trei luni, poate şi jumătate de an, în perioada în care dispar practic comenzi, ca să nu fie obligate să disponibilizeze personalul. S-a mai făcut acest lucru şi în perioada COVID-ului. Lucrurile trebuie pregătite să fie accesibile în cazul în care este nevoie.
De asemenea, putem să regândim şi sisteme de impozitare în cazul în care lucrurile se precipită şi situaţia se agravează, astfel încât, pe perioade scurte, companiile afectate să fie ajutate. Am discutat şi de eventuale scheme de ajutor de stat direcţionate către anumite companii, care ar trebui să se reprofileze foarte repede dacă industria auto suferă într-adevăr din cauza tarifelor vamale, care, aşa cum am spus, acum sunt iarăşi suspendate şi sunt renegociate.
De aceea spun că lucrurile sunt în plină evoluţie, în schimbare, se modifică foarte, foarte rapid, de azi pe mâine, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate”, a mai spus ministrul.