Premierul Australiei: Tarifele impuse de administrația Trump nu au nicio logică
Australia nu va impune taxe comerciale reciproce, deoarece acest lucru ar duce la creșterea prețurilor pe plan intern.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 03 Aprilie 2025, 08:54 • Actualizat: 03 Aprilie 2025, 09:09
Premierul Australiei a criticat, joi, decizia președintelui american Donald Trump de a impune un tarif de 10% unui aliat.
Anthony Albanese a exclus, totuși, introducerea unor tarife reciproce împotriva Statelor Unite ale Unite, notează Reuters.
În declarațiile făcute în fața Casei Albe, președintele Donald Trump a vizat direct carnea de vită australiană, ale cărei exporturi către SUA au crescut anul trecut la 4 miliarde de dolari australieni, pe fondul unei scăderi a producției americane.
„Ei nu vor să accepte carnea noastră de vită. Nu o doresc pentru că nu vor să afecteze fermierii lor și, sincer, nu-i învinovățesc, dar facem același lucru acum”, a declarat Donald Trump într-un eveniment în Grădina cu Trandafiri a Casei Albe, unde a anunțat tarife pentru un număr mare de parteneri comerciali ai SUA.
Australia a interzis importurile de carne proaspătă de vită din SUA în 2003, după detectarea encefalopatiei spongiforme bovine (BSE), cunoscută sub numele de boala vacii nebune. BSE prezintă un risc pentru sănătatea umană și nu a fost niciodată detectată la bovinele din Australia.
Albanese a precizat că Trump nu a interzis carnea de vită australiană, ci a impus un tarif de 10% pentru toate bunurile australiene care intră în SUA, deși produsele americane intră în Australia fără tarife.
„Tarifele impuse de administrația Trump nu au nicio logică și contrazic principiile parteneriatului dintre națiunile noastre. Acesta nu este actul unui prieten”, le-a declarat premierul reporterilor.
Australia nu va impune tarife reciproce, deoarece acest lucru ar duce la creșterea prețurilor pe plan intern, a adăugat el.
„Nu vom intra într-o competiție distructivă care duce la prețuri mai mari și la o creștere economică mai lentă”, a spus Anthony Albanese.
Acțiunile australiene au scăzut cu 0,9%, iar dolarul australian, considerat un indicator al sentimentului global de risc, a pierdut 0,5% din valoare, ajungând la 0,6269 USD.
Oficialii australieni au declarat că țările din regiunea Indo-Pacific sunt printre cele mai afectate de tarifele impuse de SUA, Anthony Albanese sugerând că această situație ar putea avantaja China.
„Nu există nicio îndoială că răspunsul la o serie de probleme, fie că este vorba de acțiuni privind schimbările climatice sau de probleme comerciale, va influența competiția strategică din această regiune”, a punctat el.
Australia va încerca să negocieze eliminarea tarifelor cu SUA, fără a recurge la mecanismele de soluționare a disputelor prevăzute în Acordul de Liber Schimb dintre cele două țări, a declarat Albanese.
În contextul campaniei pentru alegerile parlamentare din 3 mai, liderul opoziției, Peter Dutton, a criticat faptul că Anthony Albanese nu a obținut o excepție de la tarife și a cerut ca Australia să își folosească rezervele de minerale critice și alianța în domeniul apărării pentru a ajunge rapid la un acord cu Donald Trump.
„Este o zi proastă pentru țara noastră”, consideră Peter Dutton.
Anthony Albanese a precizat că Australia a folosit toate resursele diplomatice disponibile, inclusiv sfaturi primite la cină de la vedeta sportivă Greg Norman, care joacă golf cu Donald Trump.
Disputa privind biosecuritatea
Negocierile pentru evitarea tarifelor s-au blocat în privința cărnii de vită, deoarece Australia a insistat ca importurile de carne din SUA să respecte standardele sale de biosecuritate, a declarat premierul.
Biosecuritatea este unul dintre cele trei domenii pe care SUA le consideră bariere comerciale impuse de Australia, alături de subvențiile pentru medicamente care reduc costurile pentru australieni și reglementările impuse platformelor americane de social media, a precizat Anthony Albanese.
Guvernul australian va oferi sprijin financiar exportatorilor afectați pentru a-i ajuta să găsească noi piețe, printr-un fond de un miliard de dolari australieni (627 milioane dolari americani) în împrumuturi fără dobândă și prin directive guvernamentale de a cumpăra produse australiene.
Președintele Federației Naționale a Fermierilor, David Jochinke, a calificat tarifele drept „un pas dezamăgitor înapoi pentru națiunile noastre și pentru economia globală”, dar a adăugat că industria agricolă australiană va rezista, deoarece fermierii săi sunt „printre cei mai puțin subvenționați din lume”.
Exporturile către SUA reprezintă mai puțin de 5% din totalul exporturilor de bunuri ale Australiei, comparativ cu un sfert din veniturile obținute din comerțul cu China.
Exporturile australiene de oțel și aluminiu sunt, de asemenea, afectate de tarifele impuse de SUA asupra metalelor în martie, deși livrările către SUA reprezintă doar o fracțiune din valoarea totală a exporturilor anuale ale Australiei. Impactul acestor taxe asupra sectorului minier australian, care furnizează o mare parte din minereul de fier și alte materii prime necesare industriei metalurgice globale, este încă neclar.
Ministrul Comerțului, Don Farrell, a declarat că Australia își deschide noi piețe de export în India și Orientul Mijlociu și va încerca să revigoreze negocierile pentru un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, care au stagnat anul trecut din cauza accesului cărnii de vită australiene pe piața europeană.
„Lumea s-a schimbat”, a spus el.
Ministrul Comerțului din Noua Zeelandă, Todd McClay, a declarat că un tarif de 10% asupra țării sale, un mare exportator de carne de vită slabă folosită în hamburgerii americani, menține exporturile sale competitive pe piața SUA, în comparație cu alte națiuni supuse unor tarife mai mari.
Citește și: "Economia globală va avea de suferit", atrage atenția Ursula von der Leyen