Prețurile la cacao ating noi recorduri din cauza recoltelor slabe
În ultimul an, prețurile la cacao s-au majorat cu aproximativ 231%.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 28 Martie 2024, 13:47 • Actualizat: 28 Martie 2024, 14:19
Prețurile la cacao au crescut în ultimul timp, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme, până la un maxim istoric, marți, de aproximativ 10.000 de euro pe tonă.
În ultimul an, prețurile la cacao s-au majorat cu aproximativ 231%.
Cu toate acestea, datorită faptului că ciocolata este de departe cel mai răspândit produs de cacao, creșterea prețurilor la cacao a dus la creșterea îngrijorărilor legate de creșterea prețurilor la ciocolată, precum și la o penurie de ciocolată, potrivit Euronews.
De ce cresc prețurile la cacao?
Prețurile la cacao au crescut rapid în ultimele câteva luni din cauza recoltelor mai slabe decât se așteptau în țările din Africa de Vest, cum ar fi Ghana și Coasta de Fildeș, ceea ce a dus la reducerea ofertelor de cacao la nivel mondial.
Fenomenul meteorologic El Nino este responsabil, în mare parte, de recoltele slabe de cacao, după ce a provocat precipitații neobișnuit de abundente în decembrie anul trecut.
El Nino are un impact deosebit asupra cacauei și a altor culturi prin exacerbarea vânturilor uscate și prăfuite dinspre deșertul Sahara, care afectează accesul culturilor la lumina soarelui. Deoarece cacaua este o cultură deosebit de sensibilă la secetă, această vreme mai aspră și mai uscată poate fi deosebit de dăunătoare pentru recolte.
Cu toate acestea, creșterea prețurilor nu s-a tradus în câștiguri pentru cultivatorii de cacao, care încă se luptă în mod considerabil cu creșterea costurilor de producție și cu randamentele reduse ale culturilor. Ca atare, mai mulți fermieri au ales, de asemenea, să își vândă fermele și terenurile de cacao unor companii miniere.
Citește și: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până la finalul lui 2024