Statele insulare din Pacific, nedumerite și îngrijorate de tarifele impuse de Donald Trump
Pe lângă faptul că le afectează finanțele, analiștii susțin că aceste taxe vor determina țările din Pacific să fie tot mai reticente față de un aliat istoric, care a redus anterior programele de ajutor umanitar.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 04 Aprilie 2025, 10:48 • Actualizat: 04 Aprilie 2025, 11:32
Administrația americană a sancționat statele insulare Fiji, Vanuatu și Nauru pentru excedentele comerciale înregistrate în relația economică, impunându-le acestora tarife vamale mult peste noul prag de bază de 10%.
Pe lângă faptul că le afectează finanțele, analiștii susțin că aceste taxe vor determina țările din Pacific să fie tot mai reticente față de un aliat istoric, care a redus anterior programele de ajutor umanitar, notează France Presse.
"Este doar un alt motiv să ai mai puțină încredere în SUA, pe lângă înghețarea ajutorului american", a declarat Blake Johnson, analist principal la think tank-ul Australian Strategic Policy Institute.
Potrivit lui, actuala situație creează oportunități pentru China să își extindă relațiile dincolo de ajutor umanitar către parteneriate comerciale, în contextul în care Beijingul concurează cu Washingtonul și aliații săi pentru influență în această regiune strategică.
Printre cele mai importante produse exportate din Pacific în SUA se numără băutura tradițională narcotică kava și apa minerală Fiji Water, îmbuteliată de compania The Wonderful Company din Los Angeles.
Tarifele de 22% impuse statului Vanuatu vor afecta grav exporturile și agricultorii de kava, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.
Consumatorul american "să le suporte"
Vanuatu a fost sancționat după ce a înregistrat un excedent comercial de 6,6 milioane de dolari în relația cu SUA anul trecut, conform datelor ONU.
Jonathan Naupa, proprietarul exportatorului de kava Mount Kava din Vanuatu, a spus că cererea este ridicată și nu are de gând să reducă prețurile pentru piața americană.
„O să păstrăm prețurile exact așa cum sunt – consumatorul american să le suporte”, a declarat el pentru AFP, adăugând că piața globală pentru kava este în creștere.
Antreprenorul a salutat decizia lui Donald Trump.
„Chiar cred că e un lucru bun ce a făcut, pentru că îi va face pe americani să realizeze că trebuie să trateze produsul nostru cultural cu mai mult respect”, a spus el.
„Având în vedere că există un deficit de kava în Vanuatu, nu văd prețurile scăzând, și sper ca și ceilalți exportatori să facă la fel și să nu le reducă”, a adăugat Jonathan Naupa.
Principalele exporturi ale Nauru includ ceea ce a mai rămas din vastele sale zăcăminte de fosfați și vânzarea de drepturi de pescuit, dar nu este clar ce anume a generat excedentul comercial de 1,4 milioane de dolari cu SUA în 2024 – aproximativ cât o garsonieră în Manhattan.
Țara se confruntă acum cu un tarif vamal de 30% din partea SUA.
Fiji are un excedent comercial și mai mare, de aproximativ 252 de milioane de dolari, datorită exporturilor de Fiji Water, kava și pește. De acum înainte, aceste produse sunt vizate de un tarif general de 32%.
"Nedrept"
Destinație turistică populară, Fiji aplică taxe vamale zero sau de doar 5% pentru 96% dintre importurile din SUA.
„Tariful impus de SUA este disproporționat și nedrept”, a declarat ministrul de Finanțe, Biman Prasad, într-un comunicat.
„Încercăm încă să obținem mai multe detalii despre raționamentul și aplicarea exactă a acestor tarife de retorsiune anunțate de SUA și vom colabora cu actorii-cheie și partenerii americani pentru a clarifica situația”, a spus el.
Roland Rajah, director al Centrului pentru Dezvoltare Indo-Pacifică din cadrul Lowy Institute, a declarat că tarifele se bazează pe mărimea deficitului comercial al SUA cu fiecare țară.
Însă, spune el, are sens economic să ai deficit cu unele țări și surplus cu altele.
„Nu este neapărat cauzat de politici distorsionate”, a adăugat Rajah, ceea ce face dificilă inițierea de negocieri comerciale coerente cu SUA.
„Un alt factor important este că, fiind țări mici și parteneri comerciali minori la nivel global, este foarte probabil ca vocile lor să nu fie auzite de administrația Trump, care are probleme mai mari de rezolvat în acest moment.”
Papua Noua Guinee, cea mai populată țară insulară din Pacific, a anunțat că nu intenționează să riposteze la decizia SUA de a impune un tarif de 10%.
„Vom continua să ne consolidăm relațiile comerciale în Asia și Pacific, unde produsele noastre sunt bine primite”, a declarat premierul James Marape.
„Dacă piața americană devine mai dificilă din cauza acestor tarife, pur și simplu ne vom redirecționa produsele către piețe unde există respect reciproc și nu se ridică bariere artificiale.”
Citește și: Scăderile pe bursele internaționale continuă, alimentând temerile de recesiune mondială