Studiu: Românii plătesc rate mai mari decât restul europenilor
Analiza a evidențiat și factorii determinanți pentru dobânzile ridicate pe care le plătesc românii.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 06 Noiembrie 2024, 12:31 • Actualizat: 06 Noiembrie 2024, 12:31
Un studiu al unei companii care operează pe piața creditelor arată că românii plătesc rate bancare cu 500-800 de lei mai mari decât ceilalți europeni.
Potrivit sursei citate, România, Ungaria și Polonia conduc topul dobânzilor ridicate, în timp ce țările din zona euro beneficiază de dobânzi mai mici.
Datele Eurostat evidenţiază că dobânda anuală efectivă medie la creditele ipotecare din România este de 6,5%, mult peste media din zona euro, unde aceasta se situează la 3,8%. Diferenţele sunt semnificative şi la creditele de consum, unde în România rata dobânzii ajunge la 10,2%, în comparaţie cu media europeană, cuprinsă între 5% şi 6,5%. În timp ce ţări ca Germania şi Franţa au dobânzi mai favorabile, de aproximativ 5,5% şi 6%, Ungaria şi Polonia au dobanzi asemănătoare României, cu 9,8% şi respectiv 9,5%, potrivit Agerpres.
Inflația, factor important pentru rate
Analiza a evidențiat și factorii determinanți pentru dobânzile ridicate pe care le plătesc românii.
Un factor important este rata inflației, România având în ultimele 7 luni cea mai mare inflație din Europa. Băncile ajustează dobânziile pentru a compensa riscurile economice.
Al doilea factor este percepţia de risc, economia românească fiind considerată mai riscantă faţă de cea a ţărilor din zona euro, ceea ce determină aplicarea unor marje de dobândă mai mari.
Al treilea factor determinant sunt costurile de finanţare. Băncile din România au acces la finanţare la costuri mai mari comparativ cu cele din Europa dezvoltată, iar acest lucru se reflectă în ratele dobânzilor oferite clienţilor.
Citește și: Inflația din România, cea mai mare din UE pentru a șaptea lună la rând