Tarifele vamale ale lui Trump au intrat în vigoare, adâncind războiul comercial și declinul piețelor
Taxele punitive au zdruncinat ordinea comercială globală care a funcționat de decenii, au amplificat temerile legate de o recesiune și au declanșat scăderi drastice pe bursele din întreaga lume.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Aprilie 2025, 08:05 • Actualizat: 09 Aprilie 2025, 08:20
Tarifele "reciprocității" impuse de președintele american pentru zeci de țări de pe glob au intrat în vigoare miercuri, inclusiv taxe masive de 104% pe importurile chinezești, adâncind războiul comercial global.
Administrația lui Donald Trump se pregătește pentru negocieri cu unele dintre aceste națiuni, notează Reuters.
Taxele punitive au zdruncinat ordinea comercială globală care a funcționat de decenii, au amplificat temerile legate de o recesiune și au declanșat scăderi drastice pe bursele din întreaga lume.
Indicele S&P 500 a pierdut aproape 6 trilioane de dolari de când Donald Trump a anunțat tarifele, în urmă cu o săptămână — cea mai mare pierdere înregistrată în 4 zile de la crearea indicelui în anii 1950.
Vânzările de pe piețele asiatice au fost reluate miercuri, indicele Nikkei din Japonia scăzând cu peste 3%, moneda Coreei de Sud atingând cel mai mic nivel din ultimii 16 ani, iar obligațiunile guvernamentale suferind pierderi majore, în timp ce investitorii se refugiau în numerar.
Indicii de pe Wall Street indicau și a cincea zi consecutivă de scăderi.
Donald Trump le-a transmis semnale contradictorii investitorilor cu privire la durata tarifelor, descriindu-le drept „permanente”, dar afirmând și că acestea pun presiune pe alți lideri să ceară negocieri.
„Avem multe țări care vin să facă înțelegeri”, a declarat, marți după-amiază, liderul de la Casa Albă. Mai târziu, el a spus că se așteaptă ca și China să caute un acord.
Administrația lui Donald Trump a programat discuții cu Coreea de Sud și Japonia, doi aliați apropiați și parteneri comerciali majori, iar premierul Italiei, Giorgia Meloni, urmează să viziteze Washingtonul săptămâna viitoare.
Vicepremierul Vietnamului, stat afectat de unele dintre cele mai mari tarife, urma să discute cu secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, tot miercuri.
China a promis să riposteze
Donald Trump aproape că a dublat tarifele la importurile din China (de la 54% săptămâna trecută, la 104%) ca răspuns la contra-tarifele anunțate de Beijing.
Statul asiatic a promis că va lupta împotriva a ceea ce consideră a fi "șantaj".
Cele mai mari case de brokeraj chineze au promis că vor colabora pentru a stabiliza piețele bursiere interne în fața haosului generat de tarife.
Alte țări încearcă să-și protejeze industriile-cheie de aceste taxe. Coreea de Sud a anunțat un set de măsuri de urgență pentru sectorul auto, inclusiv reduceri de taxe și subvenții.
Unii economiști avertizează că, în cele din urmă, consumatorii americani vor suporta costurile războiului comercial, confruntându-se cu prețuri mai mari la produse, de la adidași până la vin.
Un nou sondaj Reuters/Ipsos arată că aproape trei sferturi dintre americani se așteaptă ca prețurile bunurilor de zi cu zi să crească în următoarele șase luni.
Efectele complete ale tarifelor impuse miercuri ar putea fi resimțite mai târziu, întrucât bunurile deja aflate în tranzit la miezul nopții vor fi exceptate de la noile taxe dacă ajung în SUA până pe 27 mai.
Tarifele anterioare de 10% pe toate importurile din multe țări au intrat în vigoare sâmbătă.
Ultimul val de taxe vizează țările care, potrivit lui Donald Trump, "profită" de SUA.
Pe listă se află inclusiv aliați apropiați, precum Uniunea Europeană, care a fost lovită cu un tarif de 20%, precum și taxe specifice pe industrii. Blocul comunitar urmează să voteze, miercuri, un set de contra-măsuri.
Donald Trump a afirmat că tarifele sunt un răspuns la barierele comerciale care împiedică produsele americane și acuză țări precum Japonia că își devalorizează monedele pentru a obține un avantaj comercial — acuzație pe care Tokyo o neagă.
Ministrul nipon de Finanțe a spus, miercuri, că negocierile comerciale cu SUA ar putea include și discuții privind cursurile de schimb.
Donald Trump a sugerat că nu se va opri aici în privința tarifelor. Într-un discurs susținut marți seară în fața aleșilor republicani, el a declarat că va anunța în curând tarife „majore” pe importurile de produse farmaceutice, una dintre puținele categorii exceptate până acum.
Citește și: Carburanții, mai iefini la pompă