Studiu: Copiii obezi sunt de două ori mai predispuși să facă scleroză multiplă
În cadrul studiului, peste 120 de mii de copii din Suedia au fost monitorizați timp de 6 ani.
Articol de Victor Marin, Publicat: 29 Martie 2024, 20:56 • Actualizat: 29 Martie 2024, 21:09
Studiul realizat la Institutul Karolinska din Stocholm indică faptul că există o legătură directă între obezitatea copiilor și probabilitatea ca aceștia să dezvolte scleroză multiplă.
Oamenii de știință au au monitorizat 21.600 de copii aflați în Registrul Tratamentului Obezității Infantile din Suedia (cea mai mare bază de date de acest fel din lume).
Au mai monitorizat și alți 100.000 de copii cu greutate normală și, după 6 ani, au comparat numărul celor care au fost diagnosticați cu scleroză multiplă.
Rezultatele studiului
Dintre copiii obezi, s-au îmbolnăvit 28, în vreme ce dintre copiii din a doua categorie s-au îmbolnăvit 58.
Procentual, 0,13% dintre copiii cu obezitate au dezolvat scleroză multiplă, față de 0,06% dintre cei cu greutate normală.
O posibilă legătură dintre obezitate și debutul prematur al sclerozei multiple a fost evidențiată și în studii mai vechi, însă cercetarea celor de la Institutul Karolinska este prima de o asemenea amploare.
Oamenii de știință au descoperit că un anumit tip de inflamația cauzată de obezitate în corpul copiilor crește riscul de apariție a sclerozei multiple.
"Se crede, de asemenea, că o astfel de inflamație crește riscul instalării altor boli"
“Unul dintre efectele obezității în copilărie este că provoacă o inflamație de grad scăzut, dar cronică, și cel mai probabil această inflamație crește riscul de a dezvolta mai multe boli, cum ar fi scleroza multiplă. Se crede, de asemenea, că o astfel de inflamație crește riscul instalării altor boli precum astmul, artrita, diabetul de tip 1 și unele forme de cancer. Cu toate acestea, știm că pierderea în greutate reduce inflamația și, cel mai probabil, riscul de a dezvolta aceste boli“ a declarat unul dintre autorii studiului pentru The Guardian.
Scleroza multiplă este o boală autoimună, care afectează treptat sistemul nervos central și provoacă tulburări neurologice, inclusiv probleme de vedere și motricitate.
Citește și: Peste un miliard de persoane trăiesc cu obezitate, la nivel mondial, potrivit OMS