Un trend lansat pe TikTok poate afecta grav sănătatea, avertizează medicii
„Impactul acestui trend ar putea fi de mare anvergură", au transmis medicii.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 13 August 2024, 11:51 • Actualizat: 13 August 2024, 11:50
Un trend lansat recent pe TikTok ar putea afecta grav sănătatea, după cum au atras atenția mai mulți medici, în contextul în care utilizatorii aplicației mobile sunt încurajați să îl urmeze în tot mai multe videoclipuri.
Concret, un număr tot mai mare de videoclipuri de pe TikTok sugerează că o arsură solară ar putea fi benefică pentru sănătate sau chiar ar putea ajuta la eliminarea acneei.
Însă, medicii de la Spitalul Regina Victoria din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au denunțat rapid acest trend, explicând că expunerea la soare fără protecție solară ar putea crește șansele de a dezvolta cancer de piele.
„Deși există beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea la suficientă lumină solară, crema de protecție solară ar trebui totuși utilizată pentru a contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului de piele.
Cu cât aveți mai multe episoade de arsuri solare de-a lungul vieții, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer de piele, precum și îmbătrânirea prematură a pielii. Impactul acestui trend ar putea fi de mare anvergură", au transmis medicii.
Creșterea gradului de dezinformare privind arsurile solare i-a determinat pe unii dermatologi să apeleze chiar ei la TikTok pentru a demonta miturile, potrivit euronews.com.
Dermatologul Katie Belzenay a declarat în propriul videoclip publicat pe TikTok că „deși ar putea exista potențiale beneficii pe termen scurt ale bronzării cu acnee", cum ar fi o piele mai puțin grasă și pete de acnee mai bine mascate, „riscurile expunerii la UV depășesc orice beneficii potențiale".
Potrivit dermatologului, riscurile nu sunt legate doar de melanom. Expunerea prelungită și intensă la soare mai poate provoca hiperpigmentare (o afecțiune ce face unele zone ale pielii mai întunecate decât altele) și eritem (roșeață a pielii), precum și agravarea petelor post-acnee.
Țările din UE cu cele mai multe cazuri de melanom
Melanomul este un tip de cancer de piele ce se poate extinde la alte organe. Lumina ultravioletă care provine de la razele solare, dar este utilizată și la saloanele de bronzare, este cea mai frecventă cauză.
Riscul este mai mare pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare sau cu un număr mare de alunițe, precum și pentru cele care sunt înrudite cu o familie cu antecedente de cancer de piele.
Alunițele sunt cel mai bun indicator pentru monitorizarea dezvoltării potențiale a melanomului. Cele mai frecvente simptome sunt alunițele cu forme sau margini neuniforme, sau chiar cu un amestec de două sau mai multe culori.
De asemenea, alunițele sunt de obicei mici, în timp ce melanoamele tind să fie mai mari, adesea cu o lățime mai mare de 6 mm. O aluniță care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea poate fi, de asemenea, un melanom, potrivit National Health Service din Regatul Unit. Medicii recomandă verificarea alunițelor cel puțin o dată pe an.
Dintre țările membre ale Uniunii Europene, Danemarca are cea mai mare incidență estimată a melanomului, cu o rată de incidență de 50,3 la 100.000 de persoane. Media la nivelul blocului comunitar este de 22,8.
În clasament urmează, după Danemarca: Țările de Jos (48,0), Suedia (42,4), Finlanda (35,7), Germania (34,8), Slovacia (33,6), Irlanda (33,9), Belgia (29,2), Luxemburg (24,8) și Franța (24,7).
Citește și: TikTok și compania ByteDance au dat în judecată guvernul SUA