JO 2024: Obiectivul este de 6 - 8 medalii pentru România, susține Mihai Covaliu
Mihai Covaliu a precizat că David Popovici se bucură de o foarte mare atenție din partea adversarilor săi de la Paris.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 26 Iulie 2024, 10:28 • Actualizat: 26 Iulie 2024, 10:27
Obiectivul României la Jocurile Olimpice de la Paris este ca reprezentanții săi să se întoarcă acasă cu șase - opt medalii, potrivit președintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, care a explicat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, vineri, 26 iulie, la ce performanțe se așteaptă.
„Obiectivul nostru vis-a-vis de tot ceea ce am punctat în intervenţia mea de astăzi este între şase şi opt medalii. Cred că este un obiectiv realizabil. Avem încredere în sportivii noştri, avem încredere în canotaj, avem încredere în David, în Cătălin, în Sabrina, în Ana, în Alin.
Avem încredere în aceşti sportiv că aici, la Paris, îşi pot îmbunătăţi cea mai bună performanţă a lor.”, a spus Mihai Covaliu la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, menționând că sportivii români s-au acomodat foarte bine la Paris.
Președintele COSR, despre performanțele la care se așteaptă
Mihai Covaliu a mai spus că, cel mai probabil, cele mai multe medalii pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris vor veni la canotaj, în contextul în care din cei 106 reprezentanți ai țării aproape o jumătate sunt canotori.
„S-au pregătit foarte bine, s-au calificat primii, au cei mai mulţi sportivi calificaţi la o ediţie a Jocurilor Olimpice la acest sport de până acum, aşa că suntem îndreptăţiţi să spunem şi să credem că medaliile cele mai multe vor veni de la canotaj.”, a spus invitatul la „Apel matinal”.
De asemenea, Mihai Covaliu a precizat că are încredere în David Popovici, despre care a spus că se bucură de o foarte mare atenție din partea adversarilor săi de la Paris. Președintele COSR a menționat că este așteptată corectarea recordului mondial în proba de 100 de metri sau chiar şi la 200 de metri liber.
El a adăugat că un alt sportiv cotat cu șanse foarte mari la medalie este Cătălin Chirilă și că la gimnastică, Sabrina Voinea poate urca pe podium.
„Ne aşteptăm, după aceea, la sportivi de la lupte, la Ana Andreea şi la Alin Alexuc, să prindă în primul şi în primul rând un culoar favorabil prin tragerea la sorţi pe care se va face înainte de începerea competiţiei.
De asemenea, Sabrina Voinea de la gimnastică poate urca pe podium, fetele de la tenis de masă, Lăcrămioara Perijoc la box. Deci sunt sportivi cu şanse, depinde puţin şi de noroc, pentru că şi norocul face parte din competiţie.”, a mai spus Mihai Covaliu.
Președintele COSR, despre performanțele așteptate de România la gimnastică
Întrebat dacă putem asista la o renaștere a gimnasticii românești la această ediție a Jocurilor Olimpice, Mihai Covaliu a spus că este dorit acest lucru, deși gimnastica românească nu mai este la nivelul la care a fost cândva.
„Știm câte medalii aduceau de la Jocurile Olimpice gimnastele din România, inclusiv băieţii. Dar sperăm la această ediţie să... Aşa cum am spus, sportivele de la gimnastică să ajungă între primele opt. Ăsta este obiectivul.
Şi, bineînţeles, la individual să prindă acea zi în care să stea pe aparate Sabrina şi să ajungă să urce pe podium. Are exerciţiul necesar, nivelul de dificultate care îi permite să obţină o notă mare, să se bată cu cele mai bune sportive, inclusiv cu Simone Biles şi în felul acesta să urce pe podium.
Trebuie să ţinem cont că este la prima participare la o ediţie a Jocurilor Olimpice, dar ne bazăm pe tinereţea ei, pe exuberanţa ei şi pe faptul că o are pe mama ei aproape. Şi acest mix între sportiv şi părinte să dea acest rezultat fantastic.”, a spus Mihai Covaliu.
În ceea ce privește scrima, el a menționat că este un minus faptul că un singur sportiv român, Mălina Elena Călugăreanu, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la această ediție.
„În acelaşi timp trebuie să evaluăm exact care este situaţia, şi anume faptul că este o schimbare de generaţie în scrima românească şi să privim cu încredere spre viitor.
Avem o generaţie foarte bună, am mai spus lucrul acesta, dar în momentul actual nu suntem acolo unde ne doream, cu scrima şi, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, scrima este una dintre acele discipline care a adus medalii României de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice.”, a adăugat el.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc vineri, 26 iulie, de la ora 20:30. Canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc vor purta drapelul României. Țara va fi reprezentată de 106 sportivi în cadrul competițiilor ce vor avea loc.
Evoluțiile tricolorilor la Jocurile Olimpice sunt relatate de echipa Radio România Actualități trimisă special la Paris, alcătuită din Catrinel Oprișiu, Bogdan Predescu, Robert Șișcă, Gabi Bucur și Zoltan Szep.
Citește și: Istoria Jocurilor Olimpice. De la cele din Antichitate, la cele din era modernă