4.000 de pacienți oncologici din România, tratați la Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean din Galați
Peste 70.000 de proceduri au fost făcute cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie

Articol de Iulian Busan, Publicat: 11 Martie 2025, 16:00 • Actualizat: 11 Martie 2025, 16:00
Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Galaţi a acordat tratamente cu echipamente de ultimă generație pentru 4.000 de pacienţi oncologici din mai multe judeţe ale ţării, informează preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
„La Spitalul Judeţean Galaţi, pacienţii au acces la unele dintre cele mai moderne mijloace de diagnostic şi cele mai noi tehnologii de tratament, iar asta se traduce prin vieţi salvate, datorită unor investiţii uriaşe făcute de Consiliul Judeţean Galaţi. Astfel, în cadrul secţiei de Radioterapie există două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea şi depistarea cancerului. Peste 70.000 de proceduri au fost făcute cu ajutorul acestor echipamente de ultimă generaţie, ajutând aproape 4.000 de pacienţi oncologici din diverse judeţe ale ţării. Zilnic, medicii din secţia de Radioterapie efectuează aproximativ 70 de şedinţe de tratament cu acceleratoarele liniare de particule”, a anunţat Costel Fotea, pe contul său de Facebook.
Aparatură ultramodernă pentru depistarea timpurie a cancerului
Totodată, secţia de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Judeţean este dotată cu un PET-CT, un aparat de ultimă generaţie care permite diagnosticarea precoce a cancerului.
Aparatul ultraperformant este capabil să depisteze chiar şi cele mai mici tumori printr-o scanare dublă a întregului corp, relatează Agerpres.
PET-CT-ul lucrează împreună cu SPECT-CT, un alt echipament modern care combină medicina nucleară cu tomografia computerizată, oferind o localizare extrem de precisă a modificărilor metabolice din organism.
Potrivit sursei citate, la Galaţi, sunt luate în evidenţă oncologică aproximativ 17.000 de persoane, dintre care o parte beneficiază de tratamente active.
„Cu ajutorul acestor echipamente moderne, Spitalul Judeţean reuşeşte să ofere pacienţilor cele mai bune şanse la recuperare şi tratament, devenind astfel un centru de referinţă în tratamentele oncologice. Cancerul poate fi tratat, iar Consiliul Judeţean Galaţi va continua să investească în sistemul de sănătate din judeţul nostru, pentru ca fiecare locuitor să beneficieze de cele mai bune condiţii de diagnostic şi tratament, implicându-ne toţi, medici, pacienţi şi autorităţi, în această luptă”, a precizat Costel Fotea.
Citește și: Institutul Oncologic Cluj-Napoca a realizat primele transplanturi medulare