Al doilea centru ReturRO din țară, inaugurat lângă Timişoara
Sistemul de Garanţie-Returnare gestionează ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianţi.
Publicat: 07 Februarie 2024, 16:22 • Actualizat: 08 Februarie 2024, 09:05
Ministerul Mediului a inaugurat, miercuri, în localitatea Giarmata de lângă Timişoara, cel de al doilea centru ReturRO din ţară, în cadrul Sistemului de Garanţie-Returnare.
Valoarea investiției este de aproape 4 milioane de euro.
Potrivit Radio România Timișoara, noul centru se întinde pe o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați și are o capacitate de procesare de patru tone de deșeuri de oră.
Într-o primă etapă, au fost create 35 de noi locuri de muncă.
Provenite de la centrele de colectare din regiune, ambalajele de plastic şi aluminiu sunt numărate şi pregătite pentru reciclare.
"Avem peste 50.000 de comercianţi care au interacţionat deja cu Sistemul Garanţie-Returnare, cu compania ReturRO. Am spus încă de la lansarea sistemului că va urma o perioadă de acomodare. Ea se referă atât la comercianţi mai mici sau mai mari, se referă şi la producători şi se referă, nu în ultimul rând, la cetăţenii care se vor obişnui la un moment dat cu acest sistem, prin care plăteşti 0,50 RON garanţie şi recuperezi imediat ce aduci recipientul la acelaşi magazin sau la orice alt magazin din România care vinde băuturi aferente Sistemului de Garanţie-Returnare şi care în mod obligatoriu e şi punct de returnare", a declarat ministrul Mediului, citat de Radio România Actualități.
Sistemul de Garanţie-Returnare din România va funcţiona cu 17 centre industriale regionale, care vor gestiona ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianţi.
Ministrul Mircea Fechet spunea că, la numai două luni de la punerea în funcţiune a sistemului, acesta este în grafic, atât în privinţa cantităţilor colectate, cât şi a investiţiilor realizate în infrastructură.
Atât cumpărătorii cât și comercianții pot folosi această perioadă pentru a identifica soluții la posibilele probleme pe care le întâmpină. Este vorba despre spațiul de depozitare a ambalajelor adunate dar și de modul prin care se poate returna garanția pe ambalaj.
SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.