Anchete după dezastrul de la Odorheiu Secuiesc
Un tânăr a murit și trei adolescente au fost rănite, luni, după prăbușirea unui perete al internatului de la Liceul "Tamasi Aron".

Publicat: 19 Decembrie 2023, 11:23 • Actualizat: 19 Decembrie 2023, 22:59
Procurorii au început audierile, marți, în dosarul dezastrului de la internatul din Odorheiu Secuiesc.
Printre cei chemați să răspundă întrebărilor puse de anchetatori s-a aflat și patronul firmei care efectua lucrări la clădirea surpată parțial, au declarat surse apropiate investigaţiei pentru Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a confirmat că, până la acest moment, a fost efectuată o cercetare preliminară la faţa locului, au fost audiaţi martori şi ridicate înscrisuri.
"În măsura în care cercetările continuă, vom putea să oferim detalii suplimentare'', a spus Gianina Oreviceanu.
Șantierul de la internatul Liceului "Tamasi Aron" urma să conecteze imobilul vechi de 100 de ani, care era cunoscut în trecut ca Liceul Romano-Catolic, la rețeaua de canalizare a orașului harghitean. Unii martori au povestit pentru presa locală că, în ultimele zile, pereții clădirii s-au crăpat.
Un elev a decedat și trei adolescente au fost rănite, luni, după prăbușirea unui perete al internatul Liceului "Tamasi Aron".
Medicii au stabilit că băiatul de 17 ani a avut o moarte ''violentă, prin strivire''.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Harghita a anunţat că face cercetări pentru vătămare corporală şi ucidere din culpă în urma dezastrului de la Odorheiu Secuiesc.
Elevii unității vor fi cazaţi într-o altă clădire după ce vor reveni din vacanţă şi vor primi ajutoare din partea autorităţilor, a declarat prefectul judeţului Harghita.
Petres Sandor a declarat că, într-o şedinţă operativă, la care au participat reprezentanţii mai multor instituţii, s-au stabilit, printre altele, o serie de măsuri pentru sprijinirea tuturor elevilor afectaţi de acest incident.
Potrivit prefectului în internat stăteau 97 de copii din localităţile învecinate, iar aceştia au rămas fără îmbrăcăminte şi rechizite şcolare.
"În cursul zilei de ieri, ne-am axat cu prioritate pe salvarea elevilor rămaşi sub dărâmături, iar astăzi am discutat despre siguranţa clădirii şi ajutorarea celor implicaţi. Sunt familii cu probleme, vă daţi seama, copiii au pierdut rechizite, îmbrăcăminte şi alte bunuri. În clădire nu se va mai intra, iar noi dorim să vedem care sunt nevoile, ca să îi putem ajuta. De asemenea, trebuie să organizăm şi cazarea elevilor care au stat în internat, să ştie unde vor sta după vacanţă, când se va relua şcoala", a precizat Petres Sandor.
Potrivit acestuia, băiatul în vârstă de 17 ani care a murit în cursul serii de luni după ce a fost sub dărâmături era din localitatea Lupeni, iar cele trei fete rănite sunt în spital. Una dintre ele, în stare gravă, a fost transferată la Târgu Mureş, iar celelalte două au fost internate la Odorheiul Secuiesc.
Autorităţile le-au oferit celorlalţi elevi posibilitatea de a se caza la căminul Liceului Reformat, dar aceştia au fost luaţi acasă de părinţi.
Prefectul a spus că urmează a fi efectuată o expertiză a stării clădirii, pentru a stabili aceasta dacă va putea fi reabilitată sau va trebui demolată.
"Până atunci, nu se mai atinge nimeni de ea", a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Clădirea care găzduia internatul, închiriată de la Biserica romano-catolică, era veche, a arătat Petres Sandor, iar cel mai probabil dărâmarea peretelui are legătură cu lucrările de infrastructură efectuate în zonă.