ARAD: Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, autorizată de autoritățile locale
Valoarea proiectului se ridică la 800 de milioane de euro.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 09 Ianuarie 2025, 16:10 • Actualizat: 09 Ianuarie 2025, 16:10
Toate autorizațiile necesare pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa au fost emise de primăriile comunelor arădene Pilu și Grăniceri. Investiția privată estimată la 800 de milioane de euro se va face pe o suprafaţă totală de peste 1.000 de hectare.
Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, a declarat joi că ultimele documente au fost emise în luna decembrie, împreună cu Primăria Pilu:
„Din punctul nostru de vedere, toţi paşii au fost făcuţi, toate procedurile au fost încheiate. Conform investitorilor, lucrările de construire vor începe în primăvară-vară. În ultima perioadă, investitorii au adus modificări proiectului, având în vedere evoluţia tehnologică. Vor fi instalate mai puţine panouri fotovoltaice, dar cu o putere mai mare, fără a fi afectată capacitatea de producţie de energie electrică anunţată iniţial.”
Primarul a adăugat că proiectul va atrage şi alţi investitori în zonă.
Fermă de servere de date
„Se prefigurează mai multe investiţii legate de acest parc fotovoltaic, între care o mare fermă de servere de date, care ar consuma astfel o parte din producţia de energie electrică”, a afirmat primarul comunei Grăniceri.
În toamna anului 2022, investitorii şi autorităţile locale au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi va fi dezvoltat pe 1.064 de hectare, în urma unei investiţii de 800 de milioane de euro.
„Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa”, declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.
Trei parcuri fotovoltaice de 1,4 miliarde de euro în județul Arad
El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă, relatează Agerpres.
Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW în judeţul Arad, urmând să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, la Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. În aceste două parcuri ar urma să fie investiţi aproximativ 600 de milioane de euro.
Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi într-o staţie de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.
Citește și: Construirea unui parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt, scoasă la licitație de Hidroelectrica