ARAD: Monoxilă din perioada medievală, descoperită după scăderea nivelului râului Mureș
Dacă se va reuşi extragerea bărcii, aceasta va fi expusă ca parte din istoria navigaţiei pe Mureş.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 17 Februarie 2025, 16:15 • Actualizat: 17 Februarie 2025, 16:43
O monoxilă îngropată în albia râului Mureș, în zona municipiului Arad, care ar fi fost folosită în perioada medievală pentru transportul sării, a fost descoperită în urma nivelului scăzut al apei.
Arheologii analizează posibilitatea extragerii bărcii.
Monoxilă medievală folosită la transportul sării
Reprezentanţii Complexului Muzeal Arad au declarat, luni, că descoperirea a fost făcută întâmplător de persoane care se aflau pe malul Mureşului, iar acestea au anunţat instituţia.
Arheologii au făcut o primă evaluare la faţa locului a bărcii, care este dezgropată parţial. Ei cred că monoxila este din perioada medievală, când ar fi fost folosită pentru a se transporta sarea, dar o datare exactă se va face printr-o expertiză.
Înainte de o eventuală extracţie a bărcii, se va face un studiu pentru a se stabili dacă acest lucru ar fi posibil fără distrugerea ei. Dacă se va reuşi extragerea, monoxila va fi expusă ca parte din istoria navigaţiei pe Mureş, informează Agerpres.
Alte descoperiri pe Mureș, expuse la Muzeul de Științe ale Naturii
De-a lungul anilor, au mai fost făcute astfel de descoperiri în judeţ, când nivelul apei era foarte scăzut. De exemplu, în 2012, în albia Mureşului, în zona Zădăreni, a fost descoperită o monoxilă lungă de 11 metri, care între timp a fost clasificată ca exponat din categoria tezaurului naţional şi poate fi văzută de public la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Arad.
Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad au precizat că nivelul râului Mureş este foarte scăzut în ultimele luni, faţă de datele multianuale. În acest moment, nivelul este mai mic cu aproximativ un metru în zona municipiului Arad.
În anul 2024, Complexul Muzeal Arad a avut 64.404 vizitatori, în creştere faţă de anul 2023, când numărul vizitatorilor înregistraţi era de 54.487. Totodată, anul trecut numărul vizitatorilor a fost dublu faţă de anul 2022, când au fost înregistraţi 30.489 vizitatori. Muzeul de Ştiinţe ale Naturii a fost cel mai mare punct de interes din cadrul complexului.
Citește și: Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din județul Gorj