BIHOR: 36 de localități montane, incluse în programul „Rabla pentru sobe”
Mai mulți gospodari din zona montană vor fi sprijiniți în schimbarea sobelor vechi cu sisteme moderne.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 31 Octombrie 2024, 13:06 • Actualizat: 31 Octombrie 2024, 13:06
Locuitorii din zona montană a județului Bihor vor fi sprijiniți cu ajutorului unui nou program guvernamental, „Rabla pentru sobe”, ce va fi lansat în curând.
Programul, coordonat de Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), va oferi sprijin financiar gospodăriilor din localitățile montane pentru a-și înlocui sobele vechi, ineficiente, cu sisteme moderne, ecologice și mai eficiente energetic, detaliază Radio România Cluj.
Cele 36 de localități din Bihor incluse în program
Conform Ordinului comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Dezvoltării Regionale, 36 de localități bihorene au fost incluse în zona montană, fiind astfel eligibile pentru programul „Rabla pentru sobe”.
Printre acestea se numără: Aleșd, Aștileu, Aușeu, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Buntești, Căbești, Cărpinet, Câmpani, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Dobrești, Drăgănești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Lunca, Măgești, Nucet, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roșia, Şinteu, Şoimi, Ştei, Şuncuiuș, Tărcaia, Ţețchea, Vadu Crișului, Vașcău și Vârciorog.
O soluție ecologică și economică
Bugetul total al programului este de 500 de milioane de lei.
Programul urmărește să ofere 70% din costul unei sobe noi, dar nu mai mult de 10.000 de lei per gospodărie. Sobele finanțate prin acest program trebuie să îndeplinească standardele europene Eco Design și să aibă un randament minim de 80%.
Potrivit autorităților, acest randament ridicat ar putea reduce consumul de lemn de foc cu până la o treime comparativ cu sobele tradiționale, oferind astfel o soluție mai ecologică și mai economică pentru locuitorii din zonele montane.
Sprijin pentru comunitățile montane
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că acest program-pilot își propune să sprijine comunitățile din zonele montane (27 de județe) care se încălzesc preponderent cu lemn de foc și care utilizează sisteme de încălzire cu o eficiență de doar 20-25%.
Programul este pregătit pentru lansare după ce a trecut de toate etapele de transparență și consultare publică, iar ghidul de implementare va fi publicat în Monitorul Oficial în perioada următoare.
De asemenea, ministrul Fechet a precizat că, dacă programul va avea succes în zonele montane, se are în vedere extinderea acestuia la nivel național.
Această măsură ar veni în sprijinul celor 3,5 milioane de gospodării din România care se bazează pe lemn de foc, asigurând astfel eficiență în consum și o mai mare protecție a resurselor naturale.
Citește și: Romsilva pune la dispoziție populației lemne pentru foc