BIHOR: Comuna Sânmartin va fi independentă energetic
Un parc fotovoltaic va fi amplasat pe suprafață de aproximativ trei hectare.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 05 Septembrie 2024, 12:24 • Actualizat: 05 Septembrie 2024, 12:23
Comuna Sânmartin din județul Bihor va deveni independentă din punct de vedere energetic după ce un nou parc fotovoltaic va fi construit în zonă.
Parcul, întins pe 3 hectare
Un contract în acest sens a fost semnat pe 29 august 2024 de primarul Cristian Laza la Ministerul Energiei din România, în prezența ministrului Sebastian-Ioan Burduja.
Potrivit proiectului, un nou parc fotovoltaic, de 1,2 megawați, va fi instalat pe o suprafață de aproximativ trei hectare.
Investiția se ridică la suma de 8 milioane de lei și este finanțată din fonduri europene, relatează Radio România Cluj.
Proiectul asigură iluminatul stradal și al clădirilor publice
Scopul principal al acestei investiții este de a asigura energia necesară pentru iluminatul public al întregii comune, precum și pentru toate clădirile aflate în proprietatea primăriei, spune primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.
Investiția are ca scop principal asigurarea energiei necesare pentru iluminatul public pe raza comunei, dar și pentru clădirile aflate în proprietatea primăriei, a transmis primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.
„Realizarea unui parc fotovoltaic în comuna noastră era absolut necesară în condițiile actuale, atât din punct de vedere al rentabilității, cât și al sustenabilității. În prezent, suntem nevoiți să plătim lunar aproximativ 200.000 de lei pentru facturile de iluminat public și pentru alimentarea școlilor și căminelor culturale din comună. Prin acest parc, vom obține independența totală din punct de vedere energetic, ceea ce va aduce beneficii imense întregii comunități. Banii economisiți vor putea fi direcționați către alte proiecte de dezvoltare”, a declarat primarul Cristian Laza.
Noul parc, funcțional după un an
Parcul fotovoltaic va fi amplasat pe un teren situat mai sus de hotelul President, o râpă care nu era potrivită pentru construcții sau alte activități.
„Această investiție vine ca o mănușă din toate punctele de vedere: valorifică un teren neutilizat și va oferi independență energetică, aducând beneficii întregii comunități”, a adăugat edilul.
Procesul de construcție este estimat undeva la trei-patru luni, urmând ca parcul fotovoltaic să devină complet funcțional la aproximativ un an de la finalizarea licitației.
Citește și: Aeroportul Oradea va avea un parc fotovoltaic