BIHOR: Concursul Naţional de Ecologie şi Protecţia Mediului „Floare de Lotus”, organizat la Oradea
Elevoo vor lua parte la probe, ateliere și excursii ce valorifică patrimoniul natural local.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 20 Mai 2025, 14:02 • Actualizat: 20 Mai 2025, 14:04
Palatul Copiilor din Oradea găzduiește, între 22 și 25 mai, etapa finală a Concursului Naţional de Ecologie şi Protecţia Mediului „Floare de Lotus”, eveniment ce promovează implicarea elevilor în activități de protecția mediului.
Conform organizatorilor, 62 de elevi şi profesorii lor din 15 judeţe ale ţării, selectaţi în urma primei etape județene de concurs, vor participa în cadrul evenimentului.
Probe în perechi și ateliere creative
„Copiii sunt încântaţi de ceea ce se întâmplă la Oradea. Este altceva decât ceea ce au ei acasă. În plus, în fiecare an, îi ducem într-o excursie tematică. Am avut mulţi copii din ţară care nu au intrat niciodată într-o peşteră, până au venit la Oradea. Eu spun că nu este un concurs foarte greu, dar este unul în care învaţă foarte multe. Ei trec mai întâi, în judeţele de origine, prin etape preliminare, cu patru secţiuni: fotoreportaj, proiecte de mediu şi decoraţiuni din reciclabile sau din produse naturale. Ei oricum fac tot felul de activităţi de mediu, la şcoală, în cluburi sau palate ale copiilor şi concursul nostru îi ajută să îşi valorifice munca printr-un proiect de mediu. Apoi, la Oradea vom avea o probă de orientare în şi spre natură, în care, cu harta în faţă, vor avea de identificat nişte plante, nişte arbori, altceva decât ceea ce se face la clasă”, a declarat marţi profesoara Carmen Corina Dume, inspector şcolar și organizator al concursului.
Festivitatea de deschidere va avea loc pe 23 mai, începând cu ora 9.30, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, unde se vor desfăşura și activităţile din prima zi a concursului, sub coordonarea profesoarei Carmen Dume şi a muzeografei Erika Posmoşanu.
Ulterior, prima probă în echipe de câte 2-4 elevi va avea loc în curtea muzeului, unde participanții își vor testa abilitățile de orientare şi cunoştinţele despre arborii din mediul urban.
De asemenea, va avea loc și atelierul „Natură şi artă”, în cadrul căruia elevii vor realiza lucrări cu materiale naturale şi reciclabile.
Excursii în arii protejate și peșteri locale
Dacă vremea va permite, organizatorii au planificat și o excursie la Livada de Bihor, parte din aria protejată Valea Alceului, pentru observarea vântureilor de seară (Falco vespertinus) și a altor specii de păsări din zonă.
A doua zi de concurs este rezervată unei excursii tematice la Peștera Meziad sau Peștera Urșilor, în funcție de condițiile meteo, pentru explorarea patrimoniului natural al zonei.
Activitățile se vor încheia cu festivitatea de premiere, unde elevii vor fi recompensați cu diplome, produse oferite de Agenția de Management al Destinației Bihor și cu un trofeu în formă de floare de lotus.
Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor și Elevilor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, Liceul Teologic Penticostal „Betel” Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor şi Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor.
Concursul se desfăşoară cu sprijinul Asociaţiei „Leo Land Oradea” şi al societăţii comerciale Crisdecor SRL, relatează Agerpres.
Citește și: Au început înscrierile pentru Simpozionul de Artă Plastică 2025, la Brăila