BIHOR: Pompierii au intervenit luni pentru stingerea altor 30 de incendii de vegetație uscată
În doar 3 zile, numărul intervențiilor a ajuns la 91.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 11 Martie 2025, 12:49 • Actualizat: 11 Martie 2025, 12:49
Pompierii din toată țara se confruntă în ultima vreme cu un număr alarmant de incendii de vegetație, pe fondul riscurilor mari cauzate de seceta din această perioadă.
În cursul zilei de luni, pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea a 30 de noi astfel de incendii provocate din pricina arderii vegetației uscate, a informat marți Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor.
Conform ISU Bihor, 28 de incendii de vegetație uscată au fost produse la terenuri virane, păşuni şi păduri, iar două la gospodării.
Peste 170 de hectare de vegetaţie uscată, litieră de pădure, pe o suprafaţă de aproximativ 48 de hectare, circa 100 de arbori, 4 stâlpi de telefonie şi 5 stupi au ars în urma incendiilor.
Pentru stingerea incendiilor, au intervenit pompierii militari din cadrul Staţiei Aleşd, Staţiei Ştei, Secţiei Beiuş, Detaşamentului Marghita, Staţiei Săcueni, Gărzii Tinca şi Gărzii 1 Mai.
61 de incendii de vegetație uscată, în weekend
Cele 28 de incendii produse la terenuri, păşuni şi păduri s-au manifestat în 21 de localităţi: Urvind, Zece Hotare, Călăţea, Borod, Bălnaca, Tomnatic, Ghighişeni, Călugări, Vărzarii de Sus, Poienii de Jos, Ştei, Tărcăiţa, Ioaniş, Sânmartin de Beiuş, Iteu Nou, Tria, Abrămuţ, Săcueni, Cihei, Vintere şi Corbeşti.
De asemenea, un incendiu care a cuprins o anexă gospodărească în Valea Mare de Criş a izbucnit în cursul zilei de luni.
La fața locului au intervenit echipajele Staţiei de Pompieri Aleşd, relatează Agerpres.
Pompierii au reușit să împiedice, într-un final, extinderea flăcărilor la o locuinţă aflată în proximitate.
Totodată, pompierii Staţiei Ştei au localizat şi lichidat un incendiu propagat de la vegetaţia uscată aprinsă, la acoperişul unui adăpost de animale din cadrul unei gospodării situate în Valea de Jos, comuna Rieni.
Arderile de miriști și resturi vegetale, interzise prin lege
Cele 30 de incendii de vegetație uscată provocate luni vin în completarea altor 61 de deflagrații ce s-au manifestat, în weekendul trecut, pe o suprafaţă totală de peste 270 de hectare din județ.
Pe fondul incidentelor, conducerea ISU Bihor trage un semnal de alarmă asupra arderilor de miriști și resturi vegetale, practică interzisă prin lege.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoanele juridice.
Citește și: Incendii de vegetație în șapte județe. Două persoane au murit. Raed Arafat: „Sunt din cauze umane”