BIHOR: Servicii proiectare şi execuţie, licitate pentru reabilitarea barajului Leșu
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 131 de milioane de lei.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 20 Decembrie 2024, 15:57 • Actualizat: 20 Decembrie 2024, 15:57
Reabilitarea şi modernizarea barajului Leşu este scoasă la licitaţie publică pentru serviciile de proiectare şi execuţie a lucrărilor. Acesta este unul dintre cele 13 baraje din ţară ce vor fi finanțate prin PNRR, a informat vineri, într-un comunicat de presă, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri.
Barajul Leșu, unul din cele 13 baraje finanţate prin PNRR
„Procedura de licitaţie publică este organizată la nivel naţional de către Administraţia Naţională Apele Române, barajul Leşu fiind unul din cele 13 baraje finanţate prin PNRR. Pentru această procedură de licitaţie s-au format echipe la nivel regional.
Regiunea bazinelor hidrografice Crişuri, Mureş şi Someş-Tisa este coordonată de experţi de la ABA Crişuri. Termenul de depunere a ofertelor va fi publicat în cel mai scurt timp posibil” a declarat, citat în comunicat, directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.
Acest proiect de îmbunătăţire a condiţiilor de funcţionare în siguranţă a Acumulării Leşu este, potrivit sursei citate, unul dintre cele mai importante obiective de investiţii ale Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi a fost eligibil pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după ce, de-a lungul anilor, au fost mai multe încercări eşuate de finanţare, relatează Agerpres.
Lucrări de construcție necesare
Pentru realizarea investiţiei, estimată la valoarea de 131.530.416 lei, au fost prevăzute servicii de proiectare în valoare de 5.988.334 de lei şi execuţie lucrări de construcţii în valoare de 125.542.082 lei.
Lucrările vor consta în: etanşeitatea măştii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser-scaner, independenţa energetică cu panouri fotovoltaice, scară de peşti precum şi printr-un sistem de colectare a deşeurilor plutitoare.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor de execuţie este decembrie 2026. În prezent, acumularea Leşu nu are retenţie de apă întrucât lacul a fost golit în anul 2015, ca urmare a infiltraţiilor foarte mari care ameninţau funcţionarea în siguranţă a acestuia.
Acumularea Leşu a fost executată şi pusă în funcţiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu rol complex, pentru: apărare împotriva inundaţiilor a localităţilor Remeţi, Munteni, Bulz, Bratca şi Bălnaca, alimentare cu apă pentru amenajare piscicolă şi producere de energie electrică.
Citește și: Dotarea a 43 de școli din Oradea cu mobilier și materiale didactice, scoasă la licitație