BISTRIȚA-NĂSĂUD: Abatoarele pentru tranșarea mieilor, tot mai solicitate, în contextul interzicerii exporturilor în viu în UE
Judeţul Bistriţa-Năsăud face schimburi intraunionale destul de mari, în special către Grecia, Italia și Croaţia.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 26 Martie 2025, 16:40 • Actualizat: 26 Martie 2025, 16:40
Exporturile românești de ovine în viu pe teritoriul Uniunii Europene sunt interzise în această perioadă, ceea ce cauzează o creștere a solicitărilor de tranșare a mieilor în cele trei abatoare din județul Bistrița-Năsăud, înainte de Paște, anunță șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Ioan Bogolin.
Vârful exporturilor, înainte de Paşti
„Exportul în viu, până în 8 iunie, nu se va putea face. (...) Se va duce foarte mult din ceea ce s-a exportat până acum în viu spre unităţile de abatorizare, au crescut destul de mult cererile abatoarelor ca să poată sacrifica în această perioadă şi ovine.
Judeţul Bistriţa-Năsăud este unul dintre judeţele din care se fac schimburi intraunionale destul de mari, în special către Grecia, Italia, Croaţia”, a declarat Bogolin miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural.
Directorul DSVSA spune că vârful exporturilor, înainte de Paşti, va fi atins în următoarele două săptămâni şi atunci se va vedea dacă abatoarele vor face faţă cererii şi cât de mult va fi influenţat comerţul extern.
Ciobanii bistriţeni vor putea să exporte în continuare animale vii către ţările arabe, însă, de obicei, aceste tranzacţii se fac în a doua parte a anului. Bogolin a precizat că nu există restricţii pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, la această dată, privind circulaţia animalelor, inclusiv a ovinelor.
Prețul pe kilogram în viu a scăzut
Una dintre consecinţele interzicerii exporturilor de miei în viu din România către celelalte state din Uniunea Europeană a fost scăderea preţului pe kilogram, de la 22 de lei anul trecut, la 18-20 lei în acest an, notează Agerpres.
„Din câte am înţeles, din discuţiile de ieri cu fermierii, preţul la animalele în viu a scăzut un pic faţă de anul trecut. Preţul pe kilogram în viu este între 18 şi 20 de lei”, a spus şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Ioan Cătălin Păun, în cadrul aceleiaşi şedinţe.
În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel abatorizate, acesta ar urma să fie stabilit în funcţie de negocieri. Înainte de sărbătorile pascale de anul trecut, fermierii bistriţeni au exportat către Grecia, Italia şi Croaţia atât miei în viu, cât şi carcase de miel. Judeţul Bistriţa-Năsăud are un efectiv de ovine de aproximativ 370.000 de capete, din care peste 20% ajung anual la export.
Citește și: Crescători de ovine din zona hunedoreană Orăștie-Călan, anchetați pentru evaziune fiscală