BRAȘOV: Obiectele lucrate manual de artizanii romi, la mare căutare
La târgurile brașovene au participat numeroși meșteri care colaborează inclusiv cu industria mondială de lux.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 13 Iulie 2024, 12:59 • Actualizat: 13 Iulie 2024, 12:58
Târgurile din Brașov ce s-au desfășurat anul acesta în municipiu au fost un prilej unic pentru localnici și turiști de a fi martorii unui proces de creație cu totul special, ce pune preț pe măiestria lucrului manual și atenția către detalii.
Meșteșugul, o artă pe cale de dispariție
În cadrul târgurilor, vizitatorii au putut achiziționa diverse obiecte decorative lucrate exclusiv manual de meșteri care colaborează cu mari nume ale industriei mondiale a obiectelor decorative și chiar bijuteriilor de lux.
Din nefericire, realizarea de obiecte decorative, ustensile de bucătărie sau bijuterii din cupru, aramă și argint este o îndeletnicire pe cale de dispariție, comunitatea romă contribuind semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural.
Artizanii romi, căutați la nivel global
În județul Sibiu, din cele 200 de familii din comunitatea romă ce locuiesc în comuna Brateiu și care au practicat artizanatul în urmă cu ani mulți, doar șase familii continuă să păstreze vie arta meșteșugului, relatează Radio România Brașov FM.
„Prelucrez metalul acesta de mic copil, învățat de la bunicul meu, de la tatăl meu și am un băiat care duce mai departe meșteșugul acesta de 20 de ani. Din 2013, am fost selectat pentru precizie milimetrică și lucrez cu doi designeri de la Calvin Klein și am o colaborare cu Muzeul Satului «Dimitrie Gusti»”, a menționat Victor Clopotar, reprezentantul uneia dintre famiilie care doresc să transmită mai departe pasiunea și talentul pentru artizanat.
Citește și: Târgul Național de Ceramică „Cucuteni 5000” va avea loc în Parcul Copou