BRAȘOV: Salvamontiștii îndeamnă turiștii să se echipeze corect pentru drumețiile montane
Misiune de recuperare-salvare pentru turiștii care nu sunt echipați adecvat pentru munte sunt în creștere.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 02 August 2024, 14:44 • Actualizat: 02 August 2024, 14:43
Începând din primăvara anului 2024, Salvamont Brașov beneficiază de ajutorul echipajelor din cadrul Punctului Operativ Aeromedical Brașov (POABv), pe fondul a numeroase cazuri solicitate pentru misiuni de recuperare-salvare.
În perioada recentă, elicopterul IGSU a fost solicitat, pe lângă urgențe sanitare, și în zona montană a județului Brașov, precum Munții Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraș, Ciucaș și Munții Perșani.
Neglijența turiștilor întârzie alte tipuri de urgențe
Potrivit salvamontiștilor, tot mai mulți turiști neechipați corespunzător au fost ridicați, în ultima vreme, cu troliul de pe munte după ce au ajuns în situații dificile.
Acest lucru poate întârzia timpul de răspuns la alte situații de urgență, precum accidentele rutiere.
„Legislația în România specifică faptul că activitățile de salvare sunt gratuite, mai ales în cazul nostru. Noi suntem plătiți de către Consiliul județean, de administrația publică, nu încasăm și nu ne decontăm activitățile de salvare nici de la Casa de Sănătate, dar nici de la turiști, prin asigurări, așa cum se întâmplă în străinătate, unde unii turiști care aleg să parcurg anumite trasee sunt obligați să aibă o asigurare medicală, un echipament minim necesar, pentru că altfel ar fi amendați”, a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Brașov, Sebastian Marinescu.
Echiparea corespunzătoare, esențială
Pasionații de trasee montane sunt sfătuiți de autorități să instaleze aplicația Salvamont și să plece pe munte echipați cu o pereche de bocanci în picioare, relatează Radio România Brașov FM.
„Nu este treaba noastră să amendăm, noi salvăm și ne ocupăm de treaba asta, dar le recomandăm să fie mult mai responsabili, deoarece poate ei se duc pe munte în șlapi, neechipați, nu au viața pusă în pericol, dar se sperie, apelează la 112, sunt blocate resurse destul de mari, pentru că orice caz pentru noi se tratează la fel, iar în acel moment, poate alt turist, care este echipat corespunzător, suferă un accident, că se poate întâmpla și toate resursele sau mare parte din resursele care ar trebui alocate către un incident real sunt blocate pentru a recupera o persoană care doar nu s-a echipat corespunzător”, a declarat Sebastian Marinescu.
Înainte de a pleca pe munte, drumeții sunt sfătuiți să se informeze despre traseul pe care urmează să-l parcurgă, precum și despre starea vremii, la numărul de telefon 0SALVAMONT, 0725826668.
Citește și: Recomandări ale salvamontiștilor pentru o drumeție montană în siguranță