BRAȘOV: Școală de vară pentru profesorii de limba română din Republica Moldova, în iulie
Proiectul își propune popularizarea limbii române în rândul elevilor din Republica Moldova.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 02 Iulie 2024, 11:41 • Actualizat: 02 Iulie 2024, 11:40
15 profesori de limba română din Republica Moldova, din Găgăuzia și Taraclia, unde cea mai vorbită limbă este cea rusă, se reunesc în cadrul unei școli de vară ce se desfășoară la Brașov la începutul lunii iulie.
Profesorii predau limba română ca limbă străină într-o țară cu româna ca limbă oficială de stat, relatează Radio România Brașov FM.
În cadrul școlii de vară, cadrele didactice vor afla de la profesorii din Facultatea de Litere mijloace prin care pot face mai atractiv studiul limbii.
Școala de vară, o premieră
Elevii din Republica Moldova au câte patru ore de limba română la liceu pe săptămână, interesul pentru studiul limbii de stat fiind din ce în ce mai mare de la un an la altul, declară Mariana Marcova, profesoară.
„Eu și colegele mele predăm în instituții cu predare în limba rusă. Elevii noștri sunt bulgari, găgăuzi, ucrainieni, romi, ruși. Misiunea noastră este să-i facem să îndrăgească limba română, care este limbă de stat pe teritoriu în care noi locuim, ca să fie niște cetățeni apți de a comunica și de a socializa în lumea noastră contemporană, ca să cunoască temeinic toate noțiunile limbii, gramatica, ca să poată să exprime nu numai în scris, dar scopul nostru principal e să dezvoltăm în acești copii competența de comunicare”, povestește Mariana Marcova.
O premieră pentru cadrele didactice, școala de vară face parte dintr-un program în care mai sunt incluse universitățile din Timișoara și Suceava, Ambasada României la Chișinău, precum și Ministerele Educației din România și Republica Moldova, informează decanul Facultății de Litere Brașov, prof. dr. Adrian Lăcătuș.
Perspective noi asupra limbii române
„Noi nu le oferim un training adaptat special la nevoile lor, le oferim perspectiva noastră asupra limbii române, inclusiv asupra modului în care considerăm că ar trebui predată limba română la cursanți care nu o cunosc deloc, care o asimilează și o învață ca pe o limbă străină, pentru că avem deja experiență într-un program al nostru care predă româna ca limbă străină și elemente de cultură română, literatură română. În plus, vrem să-i includem și în activități culturale ale Brașovului, să le organizăm vizite la muzee, la galerii de artă, la concerte, să le facem un tur practic, să cunoască cât mai bine cultura Brașovului, ca atunci când se întorc și își continuă munca lor zilnică să aibă un reper direct și mai viu pentru ceea ce înseamnă limba română de astăzi și cultura, literatura de astăzi în România”, declară Adrian Lăcătuș.
Școala de vară pentru profesorii de limba română din Republica Moldova se va încheia în 10 iulie.
Citește și: Examenul de Bacalaureat 2024 continuă cu proba obligatorie a profilului