BRAȘOV: Spitalul orășenesc din Rupea va fi modernizat
Clădirea spitalului va fi extinsă, iar secțiile vor fi echipate corespunzător.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 28 Martie 2024, 14:10 • Actualizat: 28 Martie 2024, 14:33
Guvernul României a reaprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei necesare modernizării Spitalului orășenesc din Rupea, județul Brașov, a anunțat joi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA).
Spitalul nu are secții suficiente
Decizia survine după ce unitatea medicală, care deservește în special pacienților vulnerabili din localitatea Rupea și împrejurimi, nu dispune de secțiile necesare tratării tututor afecțiunilor în regim ambulatoriu, relatează Agerpres.
„La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a reaprobat, în şedinţa de astăzi (joi, n.r.), indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea şi dotarea spitalului orăşenesc din Rupea, județul Braşov. Actul normativ era necesar, întrucât spitalul, construit în urmă cu aproximativ 50 de ani, deserveşte circa 35.000 de locuitori din oraşul Rupea şi din localităţile rurale învecinate, cei mai mulţi pacienţi provenind din rândul pensionarilor şi al asistaţilor sociali. De asemenea, ambulatoriul nu dispune de toate secţiile necesare; în prezent, are doar 4 specialităţi: chirurgie, ginecologie, pediatrie şi interne şi sunt necesare şi secţii de cardiologie, ORL, oftalmologie, neurologie, diabetologie, medicina muncii”, precizează MDLPA.
Clădirea va fi consolidată și echipată cu mobilier
Procesul de modernizare implică extinderea clădirii spitalului, construcția unui lift, precum și dotarea cu echipamentele și mobilierul medical necesare.
„Prin realizarea proiectului, care vizează clădirea principală a spitalului şi clădirea pentru boli infecţioase şi spălătorie, se urmăresc atât îmbunătăţirea clasei de risc seismic din Rs I în Rs IV, cât şi dezvoltarea infrastructurii medicale, prin dotarea cu echipamente şi mobilier medical, precum şi îmbunătăţirea accesibilităţii şi fluxurilor funcţionale, prin extinderea clădirii spitalului, amplasarea unei scări exterioare şi a unui lift de 16 persoane. Obiectivul va avea o capacitate de 80 de paturi pentru spitalizare continuă şi 5 paturi pentru spitalizare de zi, pe o suprafaţă construită de 1.466,63 mp şi un regim de înălţime de S+P+2E (pentru clădirea principală a spitalului), respectiv de P+1E (pentru clădirea bolilor infecţioase şi a spălătoriei)”, mai anunţă MDLPA.
Valoarea totală a investiției depășește 100 de milioane de lei, iar durata de realizare a lucrărilor de modernizare este estimată în jurul a 28 de luni, dintre care 4 luni pentru proiectare, respectiv 24 de luni pentru execuţie.
Citește și: Proiect de combatere a infecțiilor nosocomiale, la Spitalul Municipal Săcele