BUCUREȘTI: Eveniment dedicat creatorilor de măști tradiționale, la MNȚR
Noua ediție a Conferințelor de la Șosea va avea loc pe 17 martie.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 10 Martie 2025, 13:24 • Actualizat: 10 Martie 2025, 13:24
Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiește, pe 17 martie, o mini-serie de evenimente care îți propune participarea publicului la atelierele meșterilor creatori de măști tradiționale, în cadrul unei noi ediții a Conferințelor de la Șosea, intitulată „Mâini. Măști. Meșteri”.
Potrivit unui comunicat al MNŢR, la cea de-a doua ediţie a mini-seriei, invitat va fi meşterul Uwe Constantin Boghian, creator al măştilor de Lole parte din obiceiul „Fuga Lolelor” („Grossschenker Urzellauf”) din localitatea braşoveană Cincu.
Proiect european ce documentează măștile tradiționale
Discuţia, care va fi moderată de Iuliana Dumitru şi Georgiana Vlahbei, va avea drept fundal un material video de 50 de minute, producţie a MNŢR, ce documentează confecţionarea unei măşti de Lole de către meşter. Intrarea la eveniment este liberă, relatează Agerpres.
Tehnicile, cunoaşterea şi procesele contemporane de confecţionare ale unor măşti rituale au fost documentate de cercetători de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român prin proiectul european “MASKS EU: unveiling the art and craft behind masks”.
Proiectul porneşte de la studiul măştilor tradiţionale şi al alaiurilor carnavaleşti comune în diferite regiuni ale UE, pentru a dezvolta un parcurs de învăţare a diferitelor procese de meşteşug în confecţionarea măştilor.
Conferințele de la Șosea, o tradiție MNȚR
MNŢR şi Universitatea Bucureşti sunt partenere în proiect, alături de alte 10 organizaţii din Italia, Spania, Portugalia şi România. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS+.
Conferinţele de la Şosea reprezintă o serie cu tradiţie la MNŢR, iniţiată de Vintilă Mihăilescu, unde invitaţii - specialişti sau creatori - propun întâlniri pe teme de actualitate din etnologie, antropologie şi domenii conexe din sfera culturală, într-un cadru relaxat şi propice dezbaterilor.
Citește și: Campania „O poveste de 111 ani” propune autobuze colantate cu imagini din Palatul Culturii