BUCUREȘTI: Lista evenimentelor din acest weekend
În weekendul 2-3 noiembrie, bucureștenii sunt așteptați la diverse evenimente, festivaluri, proiecții și spectacole de teatru.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 01 Noiembrie 2024, 13:24 • Actualizat: 01 Noiembrie 2024, 13:24
Capitala găzduiește, în weekendul 2-3 noiembrie, o serie de activități cultural-recreative pentru pasionații de teatru, cinematografie și nu numai.
Premiere cinematografice
Una dintre premierele cinematografice din acest weekend este producția „Candidatul perfect” (2024), în regia lui Alex Coteț.
Din distribuția filmului fac parte Cătălina Grama, Nicu Banea, Matei Dima și Andi Vasluianu.
În centrul acțiunii din „Candidatul perfect” se află Costică, un șomer cu putine țeluri în viață, care candidează la alegerile prezidențiale pentru a fura locul de parcare al vecinului, fără să știe că este manipulat de partid, care, în secret, vrea să piardă alegerile ca să poată fura statul în continuare.
O altă producție ce va avea premiera în acest weekend este „Goodrich” (Probleme de familie, 2024), în care îi vedem pe Mila Kunis și Michael Keaton.
Mai multe detalii despre premierele cinematografice aici.
Concert aniversar la 96 de ani de Radio România
Radio România celebrează 96 de ani de la pătrunderea în casele ascultătorilor din țară și din străinătate, printr-un concert special susținut vineri, 1 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio.
Evenimentul muzical este derulat sub bagheta apreciatului dirijor Cristian Mandeal.
Concertul aniversar va fi deschis de Uvertura academică festivă semnată de Brahms și compusă cu prilejul primirii titlului onorific de doctor, acordat de Universitatea din Breslau (Polonia), lucrare pe care el însuși a dirijat-o la ceremonia organizată de prestigioasa instituție de învățământ.
Recitalul este continuat de Concertul pentru harpă și orchestră de Paul Constantinescu, în interpretarea solistică a Mariei Bîldea.
Evenimentul se va încheia cu celebra Simfonie a V-a, „Simfonia Destinului”, semnată de Beethoven.
Lucrarea lui Beethoven cuprinde cea mai cunoscută deschidere din istoria muzicii, creată din patru note, și este una dintre cele mai des cântate simfonii în lume. Premiera a avut loc pe 22 decembrie 1808 la Viena, sub bagheta lui Beethoven însuși.
Mai multe detalii despre eveniment aici.
„Moartea și viața lui Bulă”, în premieră la Teatrul Masca
Luna noiembrie aduce debutul oficial al spectacolului „Moartea și viața lui Bulă sau mitul identitar român” de Alexandru Ivănoiu, pe scena Teatrului Masca în zilele de 9, respectiv 10 noiembrie de la 19:00.
Spectacolul reprezintă o co-producție cu Asociația IOTA.
„Moartea și viața lui Bulă” este o reîntoarcere către cultura bancurilor românești, ca un ultim omagiu adus unei lumi în declin, înlocuită de umor de pe internet, meme-uri și corectitudine politică, anunță realizatorii.
În ce măsură poate violența să devină o unealtă de alinare comică? Ce a însemnat această istorie a umorului negru grotesc, cu bazele în stereotip și în agresivitate, pentru poporul român? Este grotescul o sursă de umor viabilă – și până la ce punct? Putem schimba conștiința colectivă? Dar gustul pentru glume? sunt câteva întrebări pe care spectacolul le lansează în spațiul performativ.
Mai multe detalii despre spectacol aici.
O nouă ediție a Festivalului de Film UrbanEeye
Cea de-a XI-a ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în perioada 6-10 noiembrie, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului.
Cinefilii pasionați de documentare, precum și cei interesați de subiecte din sfera arhitecturii, urbanismului, antropologiei, sociologiei sau politicilor publice sunt invitați, timp de cinci zile, să participa la o serie de 15 proiecții la Cinema Elvire Popesco și ARCUB din București.
Programul include o selecție bogată de documentare din întreaga lume, filme din Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania, Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Mexic și România, care pun în prim-plan subiecte legate de orașe, arhitectură, comunități și transformările care modelează viața urbană.
Mai multe detalii despre festival aici.
Citește și: Gala Uniunii Cineaştilor 2024: "Spre Nord", marele câștigător