CARAȘ-SEVERIN: Dronă de ultimă generație, în dotarea Poliției de Frontieră
Aparatul va fi folosit la inspecția zonelor greu accesibile, ce nu pot intra sub supravegherea radarelor, precum și pentru a depista persoanele care încearcă să treacă ilegal vama.

Publicat: 04 Ianuarie 2024, 16:23 • Actualizat: 04 Ianuarie 2024, 16:40
În luna septembrie a anului 2023, în patrimoniul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) din Caraș-Severin a intrat o dronă achiziționată de către Consiliul Județean Caraș-Severin prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Caraș-Severin.
Drona este de ultimă generație, cu o autonomie de zbor de până la 6 ore și o rază de acțiune de 100 de kilometri, informează Radio România Reșița.
Drona are o capacitate de transport de până la 10 kilograme și poate fi echipată cu o varietate de senzori, inclusiv cameră termică și cameră video.
| Citește și: Asasinarea afaceristului Adrian Kreiner: Unul dintre suspecți, adus în țară
Drona va fi folosită pentru a monitoriza frontiera de stat din județul Caraș-Severin.
Aparatul le va permite polițiștilor de frontieră să observe zonele greu accesibile sau care nu sunt acoperite de supravegherea radarelor. Drona va fi, de asemenea, folosită pentru a urmări persoanele care încearcă să treacă ilegal frontiera.
Deşi este necesară o mai bună supraveghere a frontierei de stat, drona mai are nevoie de o serie de avize, spune comisarul şef Marinel Buşcu, şef birou administrativ:
„În luna septembrie a anului 2023, în patrimoniul Serviciului Teritorial a intrat o dronă achiziționată de către Consiliul Județean Caraș-Severin prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Caraș-Severin, cu ajutorul căreia polițiștii de frontieră anume specializați vor executa misiuni pe linia supravegherii frontierei pentru depistarea persoanelor care încearcă să intre sau să iasă ilegal din România. În prezent, drona se află în stadiu de desfășurare a activităților de înmatriculare și a formalităților legale pentru folosire”, informează sursa citată.
Aceste formalități sunt desfășurate de Statul Major al Forțelor Aeriene și există speranțe ca în luna ianuarie, drona să poată fi utilizată în misiuni de supraveghere la frontiera cu Serbia.