CARAȘ-SEVERIN: Prima ediție a Maratonului Resuscitării, organizată la Reșița de Ziua Copilului
Participanții vor învăța de la specialiști tehnici esențiale pentru acordarea primului ajutor.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 20 Mai 2025, 13:31 • Actualizat: 20 Mai 2025, 13:31
Prima ediție a Maratonului Resuscitării, un proiect dedicat educării populației despre tehnicile esențiațe de prim ajutor, va avea loc pe 1 iunie 2025, între orele 10.00 și 20.00, la Centrul Civic din Reșița.
Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență, Fundația SMURD, ISU Semenic și UPU Reșița, cu sprijinul SMURD Caraș-Severin.
Inițiativa își propune să crească nivelul de conștientizare a publicului în ceea ce privește importanța intervenției rapide în caz de urgență medicală, mai ales în situații critice precum stopul cardio-respirator.
Peste 40 de specialiști, prezenți la maraton
„Este important ca oamenii să știe cum să reacționeze rapid și corect. Participarea la Maratonul Resuscitării poate face diferența între viață și moarte”, a declarat Violeta Șușară, asistent medical principal și coordonator SMURD Caraș-Severin.
Peste 40 de specialiști din întreaga țară vor fi prezenți în cadrul maratonului, de la medici și paramedici, până la asistenți, studenți la medicină și voluntari SMURD.
Participanții vor putea interacționa în cadrul unor stații practice de instruire, în care vor învăța cum pot recunoaște un stop cardio-respirator sau cum pot apela eficient la 112.
Totodată, participanții vor învăța aplicarea masajului cardiac extern și a ventilației artificiale, precum și folosirea unui defibrilator extern automat (DEA).
Tehnicile de resuscitare reprezintă o competență mai mult decât utilă, în contextul în care șansele de supraviețuire scad cu 10% pentru fiecare minut fără intervenție în cazul unui stop cardio-respirator.
Astfel, intervenția promptă a martorilor în aceste situații poate salva viața victimei și reduce riscul de leziuni neurologice acute.
Maratonul, dedicat tuturor categoriilor sociale
Stopul cardio-respirator este o situație critică în care inima și respirația se opresc simultan, ceea ce duce rapid la lipsa de oxigen în organism.
În cazul unui stop cardio-respirator, este nevoie de intervenție imediată prin manevre de resuscitare pentru a menține circulația sângelui și oxigenarea organelor vitale.
Maratonul Resuscitării este dedicat tuturor categoriilor de vârstă, indiferent de cunoștințele medicale, iar participarea în familie este încurajată de organizatori.
Evenimentul este educativ și accesibil inclusiv copiilor, cu activități adaptate vârstei lor.
Fiecare participant poate parcurge stațiile practice în ritmul propriu, iar o sesiune completă durează în jur de 30 de minute.
Participarea este liberă și nu necesită înscriere prealabilă, relatează Radio România Reșița.