CARAȘ-SEVERIN: Primele accidente din acest sezon pe pârtiile din Banatul Montan
Odată cu deschiderea sezonului de schi, pe masivii muntoşi din Banatul Montan au început să apară şi accidentele.
Publicat: 20 Decembrie 2023, 16:42 • Actualizat: 20 Decembrie 2023, 19:49
Formațiile Salvamont de pe Muntele Mic și Semenic au intervenit zilele trecute la mai multe cazuri, unde a fost nevoie de transportarea turiștilor accidentați la ambulanţe, relatează Radio România Reșița.
„Se știe că s-a deschis sezonul de schi, iar odată cu deschiderea sezonului au început să apară și primele accidente, aceasta și din cauza faptului că pârtiile erau destul de înghețate. Formațiile Salvamont de pe Muntele Mic au intervenit în trei cazuri, iar formația de pe Muntele Semenic într-un singur caz. N-au fost cazuri foarte grave, au fost vorba de entorse, luxații de umăr, dar care totuși au necesitat intervenția Salvamontului și transportarea victimelor în afara zonei de risc, respectiv către ambulanțe”, informează şeful serviciului Salvamont din Banatul Montan, Cornel Galescu
| Citește și: CLUJ: Persoanele cu dizabilități beneficiază de tabere de schi
„Recomand schiorilor care vin în stațiune să-și pregătească echipamentul în mod adecvat, să nu se aventureze pe pârtii dificile, adică fiecare schior trebuie să-și cunoască nivelul de pregătire și să aleagă corespunzător zona pe care schiază. Înainte de a pleca la drum să verifice starea vremii, să vadă care sunt condițiile de vreme, o bună informare este recomandată întotdeauna. Dacă pleacă în excursii montane trebuie să aibă grijă să aleagă echipamentul potrivit, echipament de iarnă, iar cei care își aleg obiective mai îndrăznețe să fie siguri că sunt pregătiți pentru astfel de trasee, să apeleze la un ghid dacă se avântă pe trasee pe care n-au mai fost”, a spus şeful serviciului Salvamont din Banatul Montan, Cornel Galescu.
Tot pentru siguranța turiștilor Serviciul Salvamont Caraş-Severin şi Asociaţia Voluntarilor România vor deschide pe munte un refugiu unic pentru zona Banatului Montan. Este vorba despre refugiul Scheiu, care va putea să adăpostească drumeţii obosiţi sau pe cei care au parte de vreme neprielnică în Munţii Ţarcu, la 2048 m altitudine.