CARAȘ-SEVERIN: Primele defibrilatoare automate externe din județ, montate la Brebu Nou și Gărâna
Defibrilatoarele instalate sunt semiautomate, moderne și ușor de folosit chiar și de persoane fără pregătire medicală.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 05 Iunie 2025, 21:50 • Actualizat: 05 Iunie 2025, 21:59
În premieră pentru județul Caraș-Severin, comuna Brebu Nou și satul aparţinător Gărâna au intrat pe harta localităților din țară care sunt dotate cu defibrilatoare externe automate.
Potrivit Radio România Reșița, aparatele au fost achiziționate de Primărie cu sprijinul SMURD Caraș-Severin, în urma consultării cu locuitorii comunei.
Valoarea investiției a fost de peste 20.000 de lei, iar cele două echipamente au fost montate în zone accesibile, anume pe peretele Căminului Cultural din Brebu Nou și pe peretele dispensarului din Gărâna, în apropierea sediului primăriei.
„Foarte importante sunt aceste două defibrilatoare pentru zonă. Avem acum posibilitatea să salvăm vieți. Eu zic că sunt bani foarte bine cheltuiți”, a spus viceprimarul Zlatomir Maletici.
Cum funcționează defibrilatoarele externe automate
Defibrilatoarele instalate sunt semiautomate, moderne și ușor de folosit chiar și de persoane fără pregătire medicală.
Ele au două butoane esențiale: unul de pornire și unul pentru livrarea șocului electric.
Odată pornit, aparatul oferă instrucțiuni audio clare, pas cu pas: cum se aplică pe torace, cum se fac compresiunile toracice, cum se alternează respirațiile cu masajul cardiac și cum se comută modul de la adult la copil.
„Sunt primele defibrilatoare automate din județ. Pot fi folosite de oricine, nu sunt complicate. Ne dorim și la nivelul orașului Reșița să achiziționăm defibrilatoare în locurile publice pentru că sunt foarte utile populației”, a punctat Violeta Sușară, coordonator SMURD Caraş-Severin.
Aparatură modernă, eficiență garantată
Reprezentant al firmei producătoare, Mihai Mărginean a declarat pentru Radio România Reşiţa că dispozitivul recunoaște starea pacientului automat, are o baterie cu o durată de viață de 5 ani și poate livra până la 200 de șocuri.
Autoritățile își doresc extinderea proiectului și în alte localități din județ, inclusiv în municipiul Reșița, unde se analizează deja amplasarea de defibrilatoare în spații publice intens circulate.
Aparatele cresc șansele de supraviețuire în cazul unui stop cardio-respirator, pot fi utilizate rapid, înainte de sosirea ambulanței, sunt esențiale în zone izolate sau greu accesibile, nu necesită pregătire medicală și oferă instrucțiuni vocale pas cu pas pentru intervenții sigure.