Cele mai solicitate stațiuni balneo-climaterice și de munte din vara anului 2024
Brașov, Sinaia și Băile Felix sunt în topul preferințelor românilor. Interesul pentru city break-uri a crescut față de anul trecut.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 11 Septembrie 2024, 11:58 • Actualizat: 11 Septembrie 2024, 11:58
În vara anului 2024, orașul Brașov s-a poziționat în topul rezervărilor de tip city break, vacanțele de acest gen înregistrând o creștere de 8% față de sezonul estival trecut.
Festivalurile gastronomice, muzicale și medievale au contribuit la creșterea interesului față de acest tip de concediu, indică o statistică realizată de un touroperator specializat pe turismul intern. Vânzările din zona munte-balneo sunt comparabile cu aceeași perioadă în 2023.
Stațiunile preferate de români
Cele mai solicitate stațiuni din zona de munte au fost: Brașov, Sinaia, Predeal și Poiana Brașov cu un procent de 55% din totalul rezervărilor, în timp ce pentru zona de balneo, turiștii au preferat: Băile Felix, Călimănești-Căciulata și Băile Herculane, cu o pondere de 68% din rezervările pe aceste destinații.
La munte, prețul mediu pe sejur a fost de 573 lei/persoană și de 1162 lei/persoană pentru zona de balneo, înregistrând o creștere de 6,5% față de anul trecut, informează Radio România Brașov.
Concluziile în urma sezonului estival 2024
„Au început școlile. Cu o săptămână prea devreme pentru copiii și turiștii care voiau să se bucure de zilele frumoase și calde. Vacanța de vară s-a terminat și apar primele concluzii despre sezonul estival 2024.
A fost complicat, cu luni de creștere a vânzărilor (ianuarie - februarie), dar și cu scăderi (aprilie-mai-august). Cel mai puternic impact a venit de la scăderea puterii de cumpărare și creșterea bruscă a fiscalității, care au afectat consumatorii, dar și operatorii din turism.
Practic, vânzările au înregistrat creșteri modeste, în timp ce cheltuielile au fost mai mari. Doar turismul de incoming a avut o creștere așteptată, pentru că acest segment își revine mai greu după pandemie, deși nu a ajuns încă la nivelul 2018-2019.
Avem mare nevoie în continuare de voucherele de vacanță (anul acesta dublu impozitate față de anul trecut, din păcate), de fonduri de dezvoltare și de promovare. Ce ne așteaptă?! Un final de an electoral și multe necunoscute.
Speranța vine de la incoming și de la investițiile în noi hoteluri și unități complexe, cu servicii spa și restaurante premium. Rezervările pentru vacanța de iarnă sunt pe un trend de accelerare după încheierea verii”, a declarat Adrian Voican, vicepreședintele ANAT.
Citește și: Proiectul turistic Semenic, județul Caraș-Severin, aprobat de Ministerul Economiei și Turismului