Centrele de reabilitare a elevilor violenți, propunere a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ
Scăderea notei la purtare nu mai este considerată o soluție viabilă pentru abuzul în școli.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 14 Martie 2024, 16:35 • Actualizat: 14 Martie 2024, 17:14
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ pledează pentru adoptarea de noi măsuri pentru combaterea violenței în școli.
Soluțiile propuse sunt o campanie de conștientizare și de descurajare a fenomenului, și înființarea centrelor de reabilitare a elevilor care comit agresiuni.
Federaţia atrage atenţia că există un pericol permanent al agresiunilor în unităţile de învăţământ şi că familia şi autorităţile trebuie să fie, alături de şcoală, responsabile de procesul educativ.
România nu are soluții pe termen lung
„În alte țări cu democrație avansată, există astfel de centre în care elevii care au probleme sunt integrați și aduci pe linia normală. În România, din păcate, așa ceva este deocamdată tratat cu indiferență de autorități. Până la urmă, este vorba de salvarea acelor copii. Sunt copiii care provin din familii dezorganizate, dacă acest lucru se întâmplă și la noi, o să crească numărul celor care ajung în pușcării. Acum singura armă pe care o are școala este să scadă nota la purtare. Practic, școala nu prea are pârghii în momentul de față să intervină împotriva unui elev violent. Profesorii nu mai au autoritate”, explică Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ aminteşte, într-un comunicat, de două cazuri recente de violenţă şi abuz: cel de la Şcoala „Nicolae Titulescu” din Capitală, unde un copil ar fi fost violat de colegi, şi cel al profesoarei de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, care a fost bătută cu pumnii şi picioarele de un elev.
Citește și: Asociația Elevilor din Constanța cere desființarea Bacalaureatului