Clădirile monument din Caraș-Severin, în mâna Direcţiei Judeţene pentru Cultură
Clădirile monument nu pot fi reparate şi nici vândute fără avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.
Publicat: 05 Februarie 2024, 17:23
Clădirile monument locale nu pot fi înstrăinate şi nici modificate fără avizul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul interimar Vuiţa Trifu.
Potrivit acestuia, în Reşiţa există un întreg cartier care se încadrează în clasa monumentelor istorice, relatează Radio România Reșița.
"Sunt 4 rânduri în Reşiţa cu străzile limitrofe care sunt încadrate în momente de categoria A. Practic, întreaga zonă este clasificată. În timp, clădirile au fost modificate, au fost transformate, retransformate, dar totuși există urme din vechea arhitectură industrială muncitorească a anilor '50, '60, '70 când s-a hotărât să fie considerată monument. Toate lucrările care se fac acolo vor trebui avizate de către Ministerul Culturii, iar în caz de vânzare-cumpărare va trebui să fim noi primii întrebați dacă dorim să le achiziționăm și pe urmă ministerul, deci în primul rând autoritățile publice locale și apoi cele naționale şi restul; noi avem drept de preempțiune."
Vuiţa Trifu a mai subliniat că, niciun birou notarial nu va elibera acte de vânzare-cumpărare fără avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.
În Reşiţa, aproape toată zona industrială, dar şi o serie de străzi şi clădiri mai ales din zona veche a oraşului sunt monument, incluse în diverse clase de încadrare.