CLUJ: A fost inaugurat park and ride-ul de lângă Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” | FOTO
Valoarea totală a proiectului de execuţie a depăşit suma de 87 de milioane de lei.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 30 Ianuarie 2025, 16:32 • Actualizat: 30 Ianuarie 2025, 16:32
Inaugurarea noului park and ride de la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj a avut loc miercuri, 29 ianuarie, în prezenţa autorităţilor municipale şi judeţene. Proiectul deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi Dezmir.
În noua zonă mare de parcare din Cluj-Napoca, localizată în apropierea aeroportului, sunt prevăzute, în total, 863 locuri de parcare, pentru autovehicule, autobuze şi pentru taximetrişti, iar tarifele pornesc de la 2 lei pentru primele 6 ore, de 5 lei pentru 12 ore şi ajung până la 15 pentru o perioadă mai lungă de 12 ore.
Primele 10 minute sunt gratuite. Pentru plată pot fi utilizate aparatele de la locație sau aplicația UpPark, informează Radio România Cluj.
Acces din drumul național și platformă pentru parcare
Prin proiectul de execuţie a lucrărilor din cadrul Park and ride au fost amenajate accesul din drumul naţional, din strada Traian Vuia și o platformă pentru zona de parcare. Totodată, au fost plantaţi 280 de arbori pentru amenajarea spațiilor verzi dintre locurile de parcare şi dimprejurul zonei.
De asemenea, au fost montate 5 stații de încărcare rapidă, 8 stații duble și 4 stații simple cu încărcare lentă. Întreaga suprafața amenajată este de aproximativ 3.400 mp, iar în centru a fost amplasat un terminal tip autogară, care cuprinde o clădire, o copertină pentru autocare și o piațetă publică compusă din spații plantate şi pavate.
Prin construcţia şi amenajarea park and ride-ului de la Cluj, primăria doreşte să ofere o soluție flexibilă de mobilitate urbană, o opțiune accesibilă de parcare pentru cei care vin în Cluj-Napoca la muncă sau cu alte scopuri pentru scurt timp și, totodată, să încurajeze utilizarea transportului public în oraș, a declarat primarul Emil Boc.
Încurajarea utilizării mijloacelor de transport în comun
„Tarifele au fost stabilite în așa fel încât să încurajeze pe cei care vin în special din zona Dej, Gherla, Apahida și lucrează sau au alte activități în Cluj-Napoca să-și lase mașina aici și să utilizeze mijloace de transport în comun.
S-au plantat 280 de arbori, pe care îi vom vedea cu adevărat înfloriți la primăvară. Avem 8 peroane pentru autobuze. Tot pe linia decongestionării traficului, aceste peroane urmăresc ca cei care merg în direcția Bistrița, Baia Mare, Suceava să nu mai meargă la autogara Beta și să traverseze tot orașul, să aglomereze, să polueze, să piardă timp, ci să vină aici și să poată merge spre locațiile pe care le-am menționat.
Cu acest tichet de parcare, voi putea circula în Cluj-Napoca în ziua în care am pe bilet menționată data, toate mijloacele de transport care deservesc drumul de la aeroport și până la aeroport.
Mai mult decât atât, Compania de Transport Public anunță că de astăzi au pus în mișcare următorul sistem: liniile 5, liniile 8, începând de astăzi, vor avea linia 5 un interval de succesiune de sub 10 minute pe toată durata zilei față de 15 minute cât este acum, de asemenea, numărul 8 va avea 15 minute pe toată durata zilei față de 30 de minute cât era până acum. (...)
În primul rând, acest proiect ajută la decongestionarea traficului, la diminuarea poluării și la o viață mai bună, de calitate, pentru fiecare dintre noi, în acest oraș.”
Proiect în valoare de 87 de milioane de lei
Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj a fost realizat datorită donării terenului, proiectului topo şi a studiului de fezabilitate de către Consiliul Judeţean Cluj, a declarat preşedintele instituţiei, Alin Tişe.
Lucrările la Park and ride-ul de la Cluj-Napoca au început în a doua jumătate a lunii august 2023, în urma cedării terenului de către Consiliul Judeţean Cluj şi s-au încheiat după 16 luni, în 15 decembrie 2024.
Valoarea totală a proiectului de execuţie a depăşit suma de 87 de milioane de lei. De la park and ride, dacă se optează pentru transportul în comun, liniile disponibile către oraș sunt: 5, 8, M41, M42 și M43.
Park and ride-ul pune la dispoziție 889 de locuri de parcare:
- 756 locuri de parcare pentru autovehicule,
- 39 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități,
- 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride,
- 32 de locuri de parcare pentru mama și copilul,
- 8 peroane pentru autobuze,
- 24 locuri pentru taxi.
Citește și: Un grup de avocați constănțeni cere anularea noii taxe de 200 de lei