CLUJ: Festivalul Ceaunului are loc la Băbuțiu
Sâmbătă, 29 iunie, evenimentul va pune la dispoziția vizitatorilor de toate vârstele preparate tradiționale și activități specifice satului, precum echitație, plimbat cu căruța și tractorul, vizită la Mini Zoo, cățărare pe baloți și ateliere creative.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 28 Iunie 2024, 15:14 • Actualizat: 28 Iunie 2024, 15:14
Cea de-a treia ediție a Festivalului Ceaunului se va desfășura sâmbătă, 29 iunie, între orele 10.00 - 18.00, în satul Băbuțiu, comuna Vultureni, județul Cluj.
Organizatorii propun delicioase produse tradiționale, precum și activități și jocuri pentru adulți și copii, menționează Radio România Cluj.
Mâncare la ceaun și activități diverse
„Evenimentul este la a treia ediție și este organizat de Asociația La Vultureni, o asociație înființată de mai mulți producători din comuna Vultureni, în județul Cluj.
Evenimentul are loc în satul Băbuțiu, la 25 km distanță de Cluj-Napoca și adună aproximativ 10 producători din comună, cu siropuri și produse de sezon și, desigur, cu mâncare la ceaun preparată pe loc, pe foc de lemne.
Dar ce are inedit acest eveniment față de alte evenimente rustice organizate la sat cu producători locali sunt atelierele pentru copii și activitățile de care aceștia se pot bucura pe baza unui bilet de intrare, dar odată aflați în spațiul de joacă, aceștia se pot plimba de câte ori doresc cu tractorașul, cu căruța sau cu calul.
Conceput pentru familiile de la oraș
De la început gândim aceste evenimente pentru familiile cu copii din oraș, pe care dorim să le atragem la țară și să-i molipsim de simplitatea și bucuria pe care satul o aduce. Așa că ne așteptăm la un număr de aproximativ 500 de participanți. Anul trecut au fost cam 300 de participanți la Festivalul Ceaunului.
Ce nu vor găsi participanții la acest eveniment este gălăgie, mici, bere, fum, sucuri din comerț, cartofi prăjiți. Nu vor fi nici plasticuri, tobogane gonflabile sau jucării de tip bâlci.
Deci mergem într-o altă direcție, în direcția de a pune în valoare tot ce are satul mai natural, dar care invită la multă joacă și explorare. Vom avea inclusiv o mini-grădină zoologică cu animale aduse din gospodăriile localnicilor”, declară Anca Milchis, reprezentanta Asociației La Vultureni.
Relațiile dintre producătorii locali și vizitatori continuă
„În primul rând, prin intermediul festivalului, numele comunei Vultureni a ajuns foarte cunoscut. Drept urmare, mii de oameni au ajuns pe meleagurile noastre și au avut ocazia să interacționeze cu oameni simpli din comună.
Apoi, acest lucru a ajutat la dezvoltarea unei relații pe termen lung între producătorii locali și oaspeții care au continuat să consume produse locale și în afara festivalului. Un alt beneficiu major pe care eu îl văd este că tot mai mulți oameni din comună au inițiativa antreprenorială, cu beneficii pe plan personal, financiar și social”, spune Cristina Nădășan, localnică și antreprenoarea afacerii „Pe foc de lemne”, în comuna Vultureni.
Prețul biletelor
Festivalul Ceaunului așteaptă vizitatorii cu preparate tradiționale precum gulaș cu fasole, berbec sau carne de porc, balmoș, sarmale, brânzeturi locale, plăcinte, siropuri naturale, dulcețuri și deserturi de casă.
Intrarea este 35 lei pentru copiii care au împlinit 12 ani și adulți, și gratuită pentru copiii sub 12 ani. Costul biletelor ajută la acoperirea cheltuielilor cu amenajarea spațiului, ambulanța prezentă la fața locului, toaletele, cortul și voluntarii. Toate activitățile sunt incluse în prețul biletului.
Citește și: Festivalului Fructelor de Mare, pe malul Lacului Noua din Brașov