Comemorarea a 84 de ani de la moartea lui Nicolae Iorga, la Muzeul Județean Botoșani
Va avea loc o depunere de flori, un vernisaj, precum și un moment de lectură.
Publicat: 27 Noiembrie 2024, 15:15 • Actualizat: 27 Noiembrie 2024, 15:15
Un eveniment de comemorare a 84 de ani de la moartea istoricului și omului politic român Nicolae Iorga a fost desfășurată miercuri, 27 noiembrie, au anunțat reprezentanţii Muzeului Judeţean Botoşani.
Începând cu ora 13.00, a avut loc o depunere de flori la bustul istoricului, realizat de sculptorul Oscar Han, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, relatează Radio România Iași.
Ulterior, evenimentul a fost continuat de vernisajul expoziţiei foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoşani”
De asemenea, nepotul lui Iorga, istoricul Andrei Pippidi, a ținut un moment de lectură în faţa publicului cu fragmente din opera lui Nicolae Iorga.
Cine a fost Nicolae Iorga?
Nicolae Iorga, istoric, critic literar, memorialist, dramaturg, poet, om politic, profesor universitar şi academician, s-a născut la 5 iunie 1871, la Botoşani.
A urmat clasele primare în localitatea natală (1878-1881), apoi studiile liceale la Botoşani (1881-1886) şi la Liceul Naţional din Iaşi (1886-1888), unde şi-a luat şi bacalaureatul.
În septembrie 1888 a intrat la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, unde în 1889 şi-a susţinut licenţa în limbile clasice, obţinută cu menţiunea „magna cum laude”, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).
După ce obţine o bursă, în octombrie 1890 îşi continuă studiile la L’École Pratique des Hautes Études din Paris, iar în perioada 1891-1893 face călătorii de documentare în oraşe din Italia, Germania şi Marea Britanie.
În 1892 a obţinut, la Paris, titlul de diplomat al Şcolii de Înalte Studii Politice, iar în 1893 şi-a luat doctoratul în filosofie la Leipzig, se menţionează în lucrarea „Guverne şi guvernanţi. 1916-1938”, autori Ion Mamina şi Ioan Scurtu (Editura Silex, Bucureşti, 1996).
Se întoarce în țară și activează ca profesor
Revenit în ţară, Nicolae Iorga devine profesor suplinitor (din octombrie 1894), apoi profesor titular (din 1895) la Catedra de istorie medie, modernă şi contemporană de la Universitatea din Bucureşti.
În perioada 1895-1902 şi-a continuat cercetările în biblioteci şi arhive occidentale, a publicat studii, a editat culegeri de documente, a călătorit şi a conferenţiat în ţară şi în străinătate.
Personalitate remarcabilă a culturii româneşti, Nicolae Iorga a aparţinut deopotrivă culturii universale.
A fost membru al unor instituţii şi societăţi ştiinţifice de prestigiu din întreaga lume: Academie des Inscriptions et Belles Letters din Paris, Academia de Istorie din Santiago de Chile, Societatea de geografie din Lisabona.
Istoricul, asasinat de legionari
Nicolae Iorga a primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Alger, Barcelona, Bratislava, Cernăuţi, Geneva, Lyon, Oxford, Paris, Roma, Strasburg etc.
În 1919 a fost decorat cu Legiunea de Onoare, în grad de Comandor, iar în 1925 i-a fost decernat Premiul Naţional.
Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari la 27 noiembrie 1940, la marginea comunei Strejnic din judeţul Prahova, după ce fusese ridicat din locuinţa sa de la Sinaia.
Citește și: Ceremonie militară și religioasă de 1 decembrie, pe Bulevardul Eroilor din Brașov