CONSTANȚA: Cea mai mare macara din Port poate descărca 12-15 mii de tone pe zi
Proiectul de modernizare a infrastructurii portuare are ca scop creșterea eficienței în terminalul ADM din Portul Constanța.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 24 Martie 2025, 13:51 • Actualizat: 24 Martie 2025, 13:51
Portul Constanța a fost dotat de ADM România, din luna martie, cu cea mai mare macara de până acum. Deschiderea brațului de 38 de metri permite încărcarea şi descărcarea de nave de tip panamax.
Capacitate de până la între 12 și 15 mii de tone zilnic
Potrivit unui comunicat al companiei, noua macara hidraulică Sennebogen 885, cu capacitate mare de descărcare, de până la 12-15 mii de tone pe zi, este un proiect major cu impact pe creşterea productivităţii şi eficienţei în terminalul ADM România din Portul Constanţa.
„Acest proiect major de modernizare a infrastructurii noastre portuare ne permite să ne deservim mai bine clienţii prin creşterea eficienţei lanţului nostru extins de aprovizionare prin silozurile fluviale de pe traseul românesc al Dunării, flota de barje de pe Dunăre şi terminalul nostru din Portul Constanţa.
Este, totodată confirmarea angajamentului ADM pe termen lung în Portul Constanţa, România şi regiunea Dunării, unde ne-am construit o prezenţă semnificativă în ultimii 20 de ani”, a declarat Anton Povkhan, director general ADM Regiunea Dunării, citat în comunicat.
Noua macara va accelera rata de încărcare şi descărcare a vaselor şi barjelor, explică Agerpres.
Impicarea ADM România
„Este cel mai mare astfel de utilaj montat până acum în Portul Constanţa şi în România, după cunoştinţa mea. Pentru ADM, este un proiect important, cu impact major în creşterea productivităţii şi în linie cu strategia noastră de investiţii în retehnologizare şi modernizare în România”, a spus Ştefan Lăzărescu, ADM Port Operations Manager, Constanţa.
ADM România operează şapte silozuri pe parcursul românesc al Dunării, amplasate în Brăila, Borduşani, Călăraşi, Giurgiu, Corabia, Basarabi şi Moldova Nouă. Operaţiunile din România includ, de asemenea, transbordarea de cereale în terminalele din Portul Constanţa (Constanţa Nord şi Agigea), precum şi o flotă de barje pe Dunăre.
ADM România are o echipă de peste 400 de angajaţi, care asigură funcţionarea eficientă a acestui lanţ de aprovizionare integrat care serveşte ca o legătură fiabilă şi de încredere între fermierii români şi pieţele de destinaţie pentru surplusul exportabil de cereale şi seminţe oleaginoase din România.
Citește și: Inundarea străzilor din Satu Mare, evitată prin realizarea unui bazin de retenție a apelor